
Politică
Reportaj France 24: Cât de eficientă mai este lupta împotriva corupției în România?
codruta_france24.png

Între 2013 și 2018 DNA a inculpat aproape 60 de oameni politici, miniștiri, deputați și senatori în dosare care implică fraude totale de cca 2 miliarde de euro. În această perioadă DNA a fost condusă de Laura Codruța Kovesi. Dar ea a fost îndepărtată, ca urmare a unei decizii politice, după cum spune ea:
”A existat mereu tendința de intimidare, să ți se demonstreze că chiar dacă îți faci treaba poți avea probleme. Cunosc foarte bine cum lucrează cei care deturnează fondurile europene, am anchetat anual cca 2000 de cazuri... Am deranjat oameni foarte puternici și foarte bogați”, spune Kovesi în interviul pentru France 24.
Kovesi candidează pentru funcția de Procuror general european și are susținerea multor eurodeputați dar nu este susținută de guvern și de actuala putere de la București, precizează realizatorii reportajului.
Un exemplu de disfuncționalitate privind valorificarea fondurilor europene este Clinica de ortopedie Foișor din București, spune în reportaj Elena Calistru, președinte al organizației neguvernamentale Funky Citizens. Clinica și-a deschis porțile în 2017, după patru ani de renovări, dar lucrările nu sunt terminate nici acum.”Proiectul ar fi trebuit să beneficieze de câteva milioane de euro fonduri europene, bani pierduți, pentru că lucrările nu s-au terminat la timp”, spune Calistru.
România primește anual 4,7 miliarde de euro de la UE
România a intrat în Nato în 2004, în UE în 2007 iar anul acesta a preluat pentru prima dată președinția UE, reamintește France24. În ultimii 2 ani au fost mari demonstrații împotriva corupției, iar președintele țării a organizat un referendum pentru a împiedica amnistierea faptelor de corupție. Opoziția a câștigat 18 din cele 33 de locuri de europarlamentari rezervate României la ultimele alegeri europarlamentare.
”Pentru concretizarea rezultatului referendumului este nevoie de schimbarea Constituției. Iar pentru asta e nevoie de o nouă majoritate parlamentară”, spune analistul politic Cristian Pârvulescu în interviul acordat postului francez.
România primește anual 4,7 miliarde de euro de la UE și există, la nivel european, îngrijorare cu privire la deturnarea acestor fonduri. France 24 l-a întrebat pe eurodeputatul Victor Negrescu (PSD), fost ministru al afacerilor europene, dacă această îngrijorare este îndreptățită: ”Gradul de absorbție al fondurilor europene este acceptabil, la nivel mediu european... Eu sunt dintre pro-europenii din PSD și am atras atenția colegilor mei atunci când au existat derapaje, atât în limbaj cât și în mesajul politic. De altfel acesta este și unul din motivele pentru care mi-am depus demisia din funcția de ministru. Se mergea într-o direcție greșită. Astăzi sper că colegii mei au înțeles că este nevoie de o schimbare de atitudine... Dezbaterea pe legile justiției trebuie păstrată în limitele Constituției și ale statului de drept”, spune Negrescu
O altă mare problemă pentru România o reprezintă exodul forței de muncă. De când a intrat în UE, din 2007, aproape 4 milioane de români au plecat din țară, adică o cincime din populație. Salariul mediu e de cca 600 de euro pe lună, de 4 ori mai mic ca în Franța. Există programe pentru atragerea acestora înapoi în țară, dar și pentru a căuta mână de lucru în alte țări, pentru că e nevoie... Șomajul în România e sub 4%, cel mai mic nivel de la căderea comunismului.
Tiberiu Căpudean, artist plastic, militant LGBT, plecat definitiv în Spania spune: ”Nu îmi văd viitorul în România. Deși îmi lipsesc prietenii, aici se simte că lucrurile merg spre bine, nu ca în țara mea. Lucrurile în România nu se vor schimba în timpul vieții mele și de aceea am decis să plec definitiv”.
Guillaume Leurent, investitor francez în România, vicepreședinte al companiei Industrial Montaj spune că pe piața românească se simte nevoia de mai multă competitivitate...