Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raed Arafat revine cu precizări după ce statistica apelurilor false la 112 e contestată de un reporter Libertatea

Afirmația făcută de șeful DSU, Raed Arafat, potrivit căreia 70 la sută din apelurile la 112 sunt false, a fost contrazisă de reporterul Libertatea, pe baza celor mai recente date STS, din februarie 2019. Potrivit acestora, 55 la sută din apeluri sunt ”non-urgențe”.

Secretarul de stat a luat legătura cu redacția Libertatea pentru precizări: cifrele prezentate sunt doar pentru județul, Mureș.

Cele mai recente date STS din februarie 2019 sunt pentru anul precedent si apar la 15 ani de la implementarea în România a numărului unic de urgență 112. Datele arată că dintre apelurile la 112, doar 45% sunt urgențe reale, iar 55% sunt non-urgente.

Libertatea scrie că două treimi din totalul non-urgențelor sunt apeluri din buzunar, făcute din greșeală. În aceste cazuri, protocolul spune că operatorul trebuie să asculte 15-20 de secunde și să reapeleze numărul de două ori, ca să se asigure că persoana nu se află în pericol. Cealaltă treime sunt apeluri prin care cetățenii solicită diferite informații care nu sunt de competența serviciului 112 – de exemplu, cineva care sună să spună că încă sunt aprinse luminile pe stradă, deși este zi.