Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avocatul Poporului atacă dur guvernul după tragedia de la Caracal

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională în privința ordonanței prin care autoritățile locale au fost scutite de obligația de a asigura transportul public local...Ordonanța 51 a revenit în atenția publică după tragedia de la Caracal, mai precis după ce două adolescente au căzut victime doar pentru că, neavând cu ce să se deplaseze dintr-o localitate în alta, au mers cu o mașină ”la ocazie”, care s-a dovedit a fi a unui criminal. 

Avocatul Poporului spune că ordonanța 51 privind eliminarea transportului rutier de persoane interjudeţean din sfera serviciilor publice încalcă voinţa Parlamentului şi denaturează trăsătura de stat social consacrată prin legea fundamentală. Instituția spune că ordonanța încalcă în primul rând principiul separației puterii în stat și articolul care conferă doar parlamentului, ca " organ reprezentativ suprem al poporului român”, dreptul de a fi ”unica autoritate legiuitoare a ţării".

În cazul ordonanței, Avocatul Poporului constată că practic guvernul a modificat prin ordonanță ceea ce Parlamentul a decis prin vot în decembrie 2018, și anume că transportul judeţean de persoane este un serviciu public pentru ”satisfacerea unui interes general”. În opinia Avocatului Poporului, transporturile rutiere de persoane sunt şi trebuie să rămână în continuare servicii publice până când Parlamentul va decide altceva.

De asemenea, Avocatul Poporului spune că guvernul a încălcat prin renunţarea la transportul public local la obligaţia constituțională de a asigura cetăţenilor săi un nivel de trai decent. „În aceste condiţii, în care statul, prin autorităţile sale, nu se implică concret în stabilirea unor criterii care să permită echilibrul între interesele private ale operatorilor economici şi interesul public determinat de asigurarea transportului rutier de persoane în toate localităţile, noţiunea de stat social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile omului reprezintă valori supreme, devine un deziderat golit de conţinut”, se arată în plângere.

De asemenea, Avocatul Poporului avertizează asupra consecințelor grave ale deciziei : ”lipsa unei reţele de transport între localităţile interjudeţene poate aduce atingeri circulaţiei în siguranţă a persoanelor pe drumurile publice, cu repercusiuni grave în planul respectării de către stat a obligaţiei constituţionale de garantare a dreptului la viaţă, precum şi a dreptului la integritate fizică şi psihică”.

Vă reamintim că, după tragedia de la Caracal, și Federaţia Elevilor din România a solicitat Guvernului să ia măsuri de urgenţă pentru remedierea situaţiei transportului, precizând că elevii din mediul rural din România sunt nevoiţi să călătorească la ocazie, iar prin Ordonanţa de urgenţă gestionarea serviciului de transport judeţean a devenit şi mai haotică pentru că noua legislaţie este contradictorie şi contrară dreptului Uniunii Europene.

Și transportatorii au cerut anularea ordonanței de urgență avertizând asupra acelorași probleme. Analiștii spun că ordonanța a fost adoptată la presiunea baronilor locali care au dorit să se descotorosească de o cheluială în plus, respectiv de alocarea de fonduri de la bugetele locale pentru tranportul public.