Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gabriel Zetea, vicepreședinte PSD: Un candidat unic al stângii este calea de urmat în alegerile prezidențiale

Vicepreședintele PSD Gabriel Zetea declară la RFI că încearcă să își convingă colegii de partid să accepte un candidat unic la alegerile prezidențiale din partea PSD, ALDE și Pro România.

Vicepreședintele PSD Gabriel Zetea declară la RFI că încearcă să își convingă colegii de partid să accepte un candidat unic la alegerile prezidențiale din partea PSD, ALDE și Pro România. La acest moment șansele Vioricăi Dăncilă sunt mai mici comparativ cu ale liderilor ALDE și Pro România potrivit barometrului de opinie realizat de IMAS. Favorit în scrutinul prezidențial este Klaus Iohannis, care vizează un al doilea mandat la Cotroceni.

"Eu personal nu am emoții că se rupe coaliția de guvernare", spune vicepreședintele social-democrat Gabriel Zetea. "Asperitățile cred că vor fi atenuate în perioada următoare în urma dialogului care va exista între doamna Dăncilă, domnul Tăriceanu și mai apoi domnul Ponta".

Zetea, care este și președinte al PSD Maramureș, crede că partidele de stânga ar trebui să își unească forțele pentru a putea prezenta un candidat comun cu șanse la alegerile prezidențiale din toamnă.

"Eu am fost un susținător al unei alianțe mari pe partea stângă a eșicherului politic între toate aceste trei partide, între PSD, ALDE și Pro România, astfel ca până în toamnă, eventual chiar în cadrul unei guvernări comune să putem să desemnăm împreună un candidat comun la alegerile prezidențiale, un candidat al stângii, care să-l contracandideze pe președintele  Klaus Iohannis. Aceasta este dorința mea, e împărtășită și de alți colegi, dar nu de majoritate. Mai lucrăm, mai discutăm, încercăm să convingem cât mai mulți colegi că aceasta este calea de urmat", afirmă social-democratul Gabriel Zetea.

Dacă duminică ar fi alegeri prezidenţiale dintre românii care au spus că se vor prezenta la urne, 41,7 % au spus că vor vota pentru Klaus Iohannis, conform unui Barometru IMAS pentru Europa FM. Următorul clasat este Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, cu 13,8%. Al treilea clasat este Victor Ponta, liderul Pro România, cu 12, 9%. Președintele PSD Viorica Dăncilă este pe locul 6 în intențiile de vot , cu 7,5%, în ușăară creștere față de luna iunie când avea 6,7%. Pentru acest studiu, realizat prin telefon în perioada 15 iulie – 2 august, au fost intervievate 1010 persoane cu vârsta peste 18 ani. Eroarea de eşantionare – plus minus 3,1%.

Alegerile prezidențiale urmează să se desfășoare pe 10 noiembrie, primul tur de scrutin, și 24 noiembrie, al doilea tur.

 
Gabriel Zetea, vicepreședinte PSD, despre alegerile prezidențiale