Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA: 14 milioane de dolari amendă într-un caz de hărțuire antisemită online

nazism.png

Tanya Gersh (stânga imaginii) a obținut condamnarea în instanță a hărțuitorului său Andrew Anglin (dreapta)
Sursa imaginii: 
Captură CNN

Un tribunal federal din Statele Unite l-a condamnat joi pe fondatorul unui website de orientare neo-nazistă la plata a 14 milioane de dolari pentru hărțuirea unei femei de origine israeliană, relatează CNN.

Tanya Gersh l-a dat în judecată pe Andrew Anglin în 2017, după ce ea și familia sa au suportat ani de zile mesaje de hărțuire și intimidare ca urmare a incitărilor publicate pe website, unde fuseseră publicate și numele și adresa femeii.

Gersh primea în mod regulat mesaje precum ”Sper să mori”, ”Sinucide-te” sau ”Durerea ta va fi plăcerea noastră”, iar un mesaj audio îi transmitea femeii că ”Ești surprinzător de ușor de găsit pe Internet. Și în viața reală...”

Tribunalul l-a obligat pe Anglin să șteargă definitiv postările care îi încurajau pe cititori să o hărțuiască pe Gersh și familia sa, precum și toate fotografiile acestora publicate pe site.

”Aceasta nu este doar victoria mea sau a familiei mele ci este o victorie pentru oricine a fost victima hărțuirii, terorii sau bullyingului. Deși atacurile m-au afectat profund, acum mă simt mai puternică. Nu vă temeți să luați poziție în asemenea cazuri. Nu trebuie să-i lăsăm să învingă...”, a declarat presei Tanya Gersh, citată de CNN.

Acuzatul nu s-a prezentat la audieri și nu a răspuns nici e-mailurilor prin care reporterii CNN îi solicitau o declarație.

Potrivit legilor americane hărțuitorul nu poate fi obligat la plata celor 14 milioane de dolari, decât dacă este găsit pe teritoriul SUA. Avocatul acestuia susține că clientul său nu mai este rezident în SUA.

Dar avocații Tanyei Gersh sunt determinați: ”Vom merge și la capătul pământului dacă e nevoie ca să obținem ce ni se cuvine, fie că e vorba de cash, proprietăți sau proprietate intelectuală”, spune David Dinielli, unul din avocați.