Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Protestele iau amploare în Rusia: Zeci de mii de oameni în stradă la Moscova, zeci de arestări

proteste_rusia.png

Image source: 
France24

Aproape 50 000 de susținători ai opoziției au protestat în stradă la Moscova sâmbăta trecută, într-una dintre cele mai mari demonstrații de stradă autorizate împotriva regimului Putin de la revenirea acestuia la Kremlin, în 2012, transmite Reuters, preluat de France24. Oamenii strigau lozinci precum ”Jos cu țarul!” sau ”Putin e un hoț!” și au cerut ca reprezentanților opoziției să li se restituie dreptul de a participa la alegerile locale de luna viitoare.

 

 

Poliția a făcut zeci de arestări la Moscova dar și la St Petersburg și alte orașe mai mici ale Rusiei, dar reacția autorităților a fost mult mai puțin dură față de cea de la ultimele demonstrații, care avuseseră loc cu o săptămână înainte, când peste 1000 de protestatari au fost reținuți, în multe cazuri cu brutalitate.

Poliția rusă a anunțat că la protestul din week-end au participat doar 20 000 de oameni.

Demonstrația a fost autorizată, spre deosebire de cea din săptămâna precedentă.

Înainte de demonstrație polițiștii au arestat o importantă activistă a opoziției, Lyubov Sobol, aflată în greva foamei, sub acuzația că aceasta ar pregăti ”acțiuni provocatoare”.

”Nu voi ajunge la protest, dar știți ce să faceți și fără mine... Rusia va fi liberă”, a scris Sobol pe Twitter.

Popularitatea lui Vladimir Putin a ajuns la cca 60%, considerată cea mai scăzută din 2011 până în prezent, ca urmare a scăderii continue a nivelului de trai, comentează Reuters.