Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premieră în lumea arabă: Candidat la prezidențiale, membru declarat al comunității LGBT

tunisia.png

Mounir Baatour este primul candidat la alegeri prezidențiale dintr-o țară arabă care aparține comunității LGBT
Image source: 
France24

Mounir Baatour, un avocat de 48 de ani, gay declarat și președinte al Asociației Shams care militează pentru dezincriminarea homosexualității în Tunisia, și-a depus candidatura pentru alegerile prezidențiale din această țară, programate la 10 noiembrie 2019, relatează France24.

Articolul 230 din Codul penal tunisian prevede pedeapsa cu 3 ani de închisoare pentru homosexualitate. Baatoor a fost el însuși închis pentru 3 luni, în 2013, iar activitățile asociației sale au fost suspendate.

”Scopul meu este să eliberez Tunisia de vechile partide și de guvernanța tradițională, care a adus atâtea necazuri țării mele”, a declarat el pentru site-ul de știri Raseef 22. ”De când islamiștii au venit la putere homosexualii sunt din ce în ce mai persecutați”, adaugă el

Articolul 230 din Codul penal tunisian prevede pedeapsa cu 3 ani de închisoare pentru homosexualitate. Mounir Baatour a fost el însuși încarcerat timp de 3 luni, în 2013, iar activitățile asociației pe care o conduce au fost suspendate.

Recunoscut pe plan internațional pentru lupta sa de apărare a drepturilor comunității LGBT (a primit în 2018 premiul Idaho, în Franța), politicianul a reușit să strângă mai mult decât cele 10 000 de semnături necesare depunerii candidaturii.

Baatour se pronunță pentru normalizarea relațiilor cu Israelul și a declarat că ar fi fericit să viziteze această țară, amintește cotidianul israelian Haaretz.