
Politică
Sociolog: ALDE are de pierdut. Se hotărăște să părăsească guvernarea extrem de târziu
mateescu.jpg

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, luni, după ședința CEx a social-democraților, că PSD a decis să continue alianța de guvernare cu ALDE. Ea a spus că Guvernul PSD-ALDE mai are proiecte de implementat. Dăncilă a ținut să precizeze că PSD nu acceptă un ultimatum din partea ALDE, dar a admis că social democrații iau în calcul "o remaniere a miniștrilor care nu au performat și ajustarea programului de guvernare", lucruri cerute de ALDE.
Reporter: Cine pierde și cine câștigă din acest balet al declarațiilor în coaliție?
Barbu Mateescu: Din perspectiva mea cred că ALDE are de pierdut. Se hotărăște să părăsească guvernarea extrem de târziu. Ar fi fost o acțiune care ar fi adus beneficii acum un an sau imediat după alegerile Parlamentul European. Acum pare lipsă de seriozitate.
Reporter: Pentru PSD ce înseamnă ceea ce se întâmplă în aceste zile?
Barbu Mateescu: Înseamnpă un test în ceea ce privește capacitatea de a mulțumi ALDE. De asemenea, este probabil și primul pas către o rupere ireversibilă. Opinia PSD cu privire la ALDE a cunoscut o înrăutățire majoră după alegerile pentru Parlamentul European. Pentru că ALDE a obținut un rezultat slab a semnalat PSD că nu este un partener care să aducă cine știe ce avantaje în viitor.
Reporter: ALDE cere reforma instituțiilor statului, un nou program de guvernare și o echipă guvernamentală restructurată, care să aibă ca principal atu competența. Liderul PSD a anunțat că de la 1 septembrie va veni cu un program de guvernare ajustat. Asta înseamnă că încearcă să îi mulțumească pe partenerii de coaliție pe ultima sută de metri înainte de prezindențiale?
Barbu Mateescu: Înseamnă că ALDE a înțeles extrem de târziu că trebuia să comunice. Prea mult timp a rămas fără o identitate clară, practic partidul unor cercuri de afaceri și al unor votanți care regretă USL și cam atât. În ceea ce privește PSD este, de asemenea, nevoie de o impulsionare a imaginii având în vedere că urmează niște alegeri prezidențiale la care candidatul partidului est eși primul ministru al României.
Reporter: Domnule Mateescu, cu siguranță v-ați uitat pe cercetările sociologice date publicității în ultima vreme. Viorica Dăncilă este la mare distanță de scorul pe care îl are partidul, în timp ce domnul Tăriceanu are de patru ori scorul partidului în intențiile de vot. Cum se explică?
Barbu Mateescu: Aici este vorba despre două lucruri. Călin Popescu Tăriceanu are o imagine mult mai solidă decât ALDE ca partid. Pentru foarte mulți, inclusiv votanți PSD, el este o persoană cu un profil prezidențiabil în aparițiile publice. De asemenea, este asociat cu o perioadă de prosperitate înainte de criza economică. Prin comparație, la Viorica Dăncilă vorbim despre o personalitate care s-a manifestta destul de puțin, nu pe note pozitive. Nu există foarte multe aspecte pozitive care să fi apărut în comunicarea sa publică. Nu există elemente pozitive care să fie lipiste de imaginea sa. De asemenea, vorbim despre o femeie care candidează la prezidențiale din partea unui partid tradiționalist, conservator, rural, vârstnic, căruia îi este foarte greu să accepte o femeie într-o funcție executivă și de autoritate.
Reporter: Vă rog să detaliați puțin. Ambele formațiuni se încăpățânează să meargă cu candidat propriu în alegerile prezidențiale.
Barbu Mateescu: Pentru ALDE este unica șansă de supraviețuire. Această candidatură a lui Tăriceanu este marea carte câștigătoare a partidului. Este lucrul care va evidenția în cea mai bună măsură ce deține ALDE. În ceea ce privește PSD este vorba de mândrie și de un calcul. Gândiți-vă că Tăriceanu devine Președintele României cu sprijinul PSD, candidat susținut de PSD în primul tur sau chiar în al doilea. PSD, în clipa aceea, nu va controla Palatul Cotroceni. Călin Popescu Tăriceanu va controla Palatul Cotroceni. Pentru PSD nu este niciun avantaj în a avea membrul altui partid la Palatul Cotroceni.
Reporter: Realist vorbind, au șanse Călin Poescu Tăriceanu sau Viorica Dăncilă sau altcineva de pe partea stângă a eșichierului politic să ajungă în turul al doilea al prezidențialelor?
Barbu Mateescu: Desigur, este vorba despre o competiție extraordinar de puternică. Viorica Dăncilă are de partea sa partidul. Tăriceanu are de partea sa propria personalitate politică, propria popularitate. Este o luptă echilibrată. Dar, lucrurile depind foarte mult și de ce va face Dan Barna. Vorbim despre o cursă în trei pentru locul doi.
Reporter: Dacă ne uităm la ultimii ani și cum s-au desfășurat lucrurile pare că alianța USR PLUS are atu-ul internetului, al rețelelor de socializare. S-a văzut la precedentele alegeri că i-a ajutat enorm.
Barbu Mateescu: Într-adevăr, dar nu vorbim despre două Românii, una care este pe Facebook și una care nu are deloc acces la internet. Există un teren de mijloc. Există oameni care folosesc multiple surse de informații, fără să favorizeze una dintre ele neapărat. Probabil că acolo se va duce bătălia principală.