Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Deputat moldovean, la RFI: ”Fiecare zi, o ultimă șansă de a mai face ceva. Ăsta e felul în care trebuie să guvernăm”

poza_alaiba.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Dumitru Alaiba

”Trebuie să ne pătrundem de un sentiment adânc de urgență, să vedem fiecare zi ca ultima și să luăm fiecare zi ca pe o ultimă șansă de a mai face ceva. Ăsta e felul în care cred eu că trebuie să guvernăm”. Declarația a făcută într-un interviu la RFI de deputatul Blocului ACUM, Dumitru Alaiba, la două luni de la preluarea puterii, la Chișinău, de alianța PSRM - ACUM.

”Pentru moment nu am motive să văd disensiuni prea mari. Există discuții. Așa e în democrație. Prefer să stăm două, trei ore să discutăm, să ne certăm, să avem dezacorduri, decât să stăm și să așteptăm să vină cineva pe ușă, să spună că facem așa și gata, nu sunt întrebări. Asta este ceea ce noi am distrus. De aceea este normal să avem discuții, diferite opinii. Asta e democrația, nu altceva. Este gălăgie, sunt multe egouri. Cât o să dureze? O să vedem. Pentru moment noi suntem conștienți, la fel cum eram și cu două luni în urmă, că acest guvern s-ar putea să meargă spre demisie oricând pentru că noi nu avem majoritate clară, fără socialiști”, declară deputatul de la Chișinău, Dumitru Alaiba.

”În general atitudinea este una echilibrată. Am văzut în deputații din PSRM, nu doar unul sau doi oameni care sunt destul de buni specialiști în ceea ce fac, în ceea ce cred, în competențele lor. Dar, în același timp, există unele diferențe absolut firești. În afară de vectorul geopolitic, ei sunt de stânga și noi mai de dreapta. Alegi în ce să crezi. Vrei să crezi și să promovezi un stat mic, în care inițiativa privată este principalul motor al economiei sau vrei să promovezi un stat social, cu implicarea lui directă în economie”, continuă parlamentarul.

Totodată, Dumitru Alaiba dă asigurări că actuala coaliție de guvernare va rezista în timp.

„Nu vreau să ofensez prin ceea ce spun, dar mai ales în această perioadă și din această poziție, când vezi pe interior care este atmosfera, cum sunt discuțiile, care sunt procesele, înțeleg cât de mult se speculează în cercurile de experți pentru a reda anumite lucruri. Sunt chestii care nu au absolut niciun fundament logic sau analitic, sau vreo legătură cu realitatea. Pur și simplu mâine o să plouă. Și dacă mâine plouă, eu v-am spus că mâine o să plouă. Dar dacă mâine nu o să plouă, toți or să uite că eu am spus că o să plouă. Nu văd cum anume ar putea dura alianța doar până în toamnă. Ar putea dura și 3 ani”, afirmă Alaiba.

”Transparența a avut de suferit atunci când am ales șefii PG și CNA”

Dumitru Alaiba vorbește la RFI și despre recentele numiri la șefia Centrului Național Anticorupție și Procuratura Generală. Unii experți de la Chișinău au calificat desemnarea noilor conducători ca fiind un rateu al alianței PSRM – ACUM.

”Nici eu nu sunt tocmai confortabil cu felul în care s-a făcut asta. Este adevărat. Suntem câțiva oameni care nu suntem tocmai confortabili cu felul în care s-au votat aceste două funcții. Dar, până la urmă, în doar câteva luni o să știm dacă am făcut o alegere corectă. Trebuie să avem încredere în colegii noștri, în măsura în care această încredere este justificată. Trebuie să ne gândim și la obiectivul final pe care îl avem în acest proces. De ce era urgență să scăpăm de procurorul general interimar precedent? Era un tip toixic. Din păcate, transparența a avut de suferit. Să spunem pe șleau, nu am avut încotro”.

”Acum este sarcina și responsabilitatea actualului procuror general interimar să demonstreze că nu am făcut o alegere greșită votându-l. Are destul de puțin timp la dispoziție. Până la urmă, este o funcție interimară. Noi o să ne concentrăm pe asigurarea unui proces mult transparent și mult mai credibil de selectare a procurorului general plenipotențiar. La fel și cu directorul CNA, a fost un vot în viitor. Dacă îmi este permisă metafora, așa cum oamenii și-au pus speranțe în noi votându-ne și nu neapărat în baza rezultatelor, noi am transmis aceste așteptări mai departe, în unele funcții. Și directorul CNA are foarte puțin timp ca să demonstreze că noi nu am eșuat în fața oamenilor. Acum oamenii sunt dezamăgiți de votul nostru. Eu aș vrea să cred că în imediata perioadă o să avem o schimbare de atitudine și domnii Robu și Flocea o să justifice votul pe care l-au primit. Dacă nu, va trebui să ne întoarcem la acest subiect”, susține deputatul de la Chișinău. 

”Trebuie să ne asumăm unele decizii ce sunt luate pe scurtătură”

”Noi avem o agendă clară și trebuie să muncim pentru ea. Noi avem de deblocat suportul financiar, de scos țara din izolare, de votat foarte multe legi, de implementat foarte multe reforme care să aibă un impact pozitiv în viața fiecărui om. Vă zic asta nu noi, ca PAS, sau Blocul ACUM, dar eu simt că și socialiștii simt la fel”.

Chiar dacă se lucrează intens, deputatul moldovean recunoaște că sunt comise și unele greșeli. ”Trebuie să ne asumăm unele decizii ce sunt luate un pic pe scurtătură. Nici noi și nici populația nu suntem confortabili cu asta. Este o schimbare de regim nu tocmai democratică. PD a luptat timp de o săptămână. E adevărat că am avut o tranziție pașnică pentru că nimeni nu a fost împușcat, dar nu democratică. A fost o turbulență”.

”Acum suntem în situația de a rearanja unele instituții. Încă mai avem foarte mult de lucru în sensul eliminării influenței oligarhice din diferite instituții. Avem foarte mult de lucru în accelerarea unor reforme pentru a mobiliza banii, pentru a debursa banii din Bruxelles, de la FMI. Există o mare urgență în acest sens. Așa cum am spus. Este foarte mult de lucru. A fost și este o vară destul de intensă”, continuă parlamentarul.

”Oamenii au dreptate să critice. Unii deputați și-au luat liber, iar alții au ales să fie activi și implicați”

Să spunem că, deputații moldoveni sunt plecați în vacanță. Vor reveni la muncă la 2 septembrie. Decizia parlamentarilor a fost criticată dur de internauți. Dumitru Alaiba susține însă că deși Legislativul și-a încheiat sesiunea, mulți deputații continuă să muncească.

”Ca deputat, nu poți să spui că ai o perioadă de vacanță. Întotdeauna lucrezi. Depinde de agenda ta. Dacă vrei să fii un deputat mai pasiv, nu ești obligat să vii la lucru și poți să te odihnești patru ani. Asta e funcția de deputat. Fiecare alege pentru el. Noi am ales să fim cât mai activi și cât mai implicați în tot ceea ce înseamnă guvernare, de aceea suntem la lucru. E clar că fiecare dintre noi își mai ia zile de odihnă. Oamenii au dreptate să critice. Este o reacție normală la ceea ce s-a întâmplat până acum. Trei ani oamenii au fost ținuți sub capac. Au fost ținuți cu gurile închise și sub această presiune și frică. Acum oamenii probabil la un nivel subconștient înțeleg că trebuie criticat, țipat, arătată nemulțumirea pentru a nu ne întoarce la situația dinainte. Eu așa explic. Respect criticile și cred că sunt absolut necesare. Într-o guvernare democratică critica te ajută să te corectezi”.

”Eu am intrat în această nouă etapă a vieții mele ca să muncesc pentru viitorul copilului meu. Dacă eu nu o să petrec timp suficient cu el în prezent, atunci jobul pe care îl am nu are sens. Decât să mă despart de copilul meu, mai degrabă mă despart de funcția de parlamentar, dacă ea implică 24 de ore câte 7 zile în cele 365 de zile pe an. Dacă asta înseamnă să renunț la patru ani din viața de familie, atunci asta nu îmi trebuie. Cred că orice om sănătos ar trebui să gândească așa”, este de părere Dumitru Alaiba, deputat ales pe listele Blocului ACUM, votat masiv de diaspora din SUA și Canada.  

 
Un interviu realizat de Valeria Vițu