Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


China face ”exerciții militare”-avertisment la granița cu Hong Kongul

hong_kong.jpg

Image source: 
AFP

O adunare a forţelor de ordine chineze a fost observată joi, de către un jurnalist AFP, la câţiva kilometri de frontiera Hong Kongului, iar preşedintele american Donald Trump a îndemnat Beijingul să acţioneze ”cu umanitate” faţă de manifestaţii în fosta colonie britanică, relatează AFP.

După două luni de agitaţie la Hong Kong împotriva Executivului favorabil Beijingului, bărbaţi în uniformă erau comasaţi pe un stadion, la Shenzhen, o metropolă situată la porţile teritoriului autonom. Un reporter AFP a văzut, de asemenea, camioane şi blindate de transport de trupe. Bărbaţii, care par să facă parte din poliţia militară, defilau agitând steaguri roşii sau se antrenau pe jos, în timp ce alţii circulau în afara stadionului pe motocicletă, situat la mai puţin de şapte kilometri de frontieră. Motivul prezenţei lor la stadion era necunoscut, însă Beijingul a lăsat să planeze în ultimele zile spectrul unei intervenţii în vederea restabilirii ordinii în fosta colonie, iar presa de la Beijing a difuzat înregistrări video în care apar convoaie militare ce se îndreaptă către Shenzhen.

În faţa riscului unei intervenţii, preşedintele american a exercitat presiuni asupra Chinei. ”În China, milioane de locuri de muncă dispar pentru a se duce în ţări care nu sunt supuse taxelor vamale. Mii de întreprinderi părăsesc ţara. Bineînţeles că China vrea să încheie un acord comercial cu Statele Unite. Pentru asta, să lucreze cu umanitate cu Hong Kongul mai întâi”, a avertizat el. La scurt timp după aceea, în alt mesaj postat pe Twitter, pe alt ton, el a dat asigurări că preşedintele chinez Xi Jinping ar putea să dea dovadă de această umanitate, sugerând în trecere o ”întâlnire în persoană”. ”N-am nicio îndoială că, dacă preşedintele Xi vrea să rezolve rapid şi cu umanitate problema la Hong Kong, el o poate face”, a apreciat Trump, după care a adăugat ”întâlnire în persoană?”, părând să se adreseze în mod direct liderului chinez. Anterior, un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane a îndemnat Beijingul ”să respecte înaltul grad de autonomie” a fostei colonii britanice. ”Statele Unite îndeamnă ferm Beijingul să-şi respecte angajamentele din declaraţia comună chinezo-britanică, pentru a permite Hong Kongului să exercite un grad înalt de autonomie”, a subliniat el într-o declaraţie transmisă AFP - primul avertisment clar şi detaliat adresat Beijingului. Declaraţia chinezo-britanică don 1984 încadrează retocedarea Hong kongului, care a avut loc în 1997. Ea stipluează că regiunea beneficiază de ”un grad înalt de autonomie, mai puţin în domeniile afacerilor externe şi apărării” şi de propriul sistem judiciar, legislativ şi executiv.