Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Hong Kong, un nou Tienanmen?

hong_kong.jpg

Image source: 
AFP

Ai Weiwei, unul dintre principalii artişti care se opun regimului de la Beijing, se teme că un scenariu asemănător cu masacrul din 1989 din Piaţa Tiananmen ar putea avea loc la Hong Kong. Într-un interviu acordat AFP, el spune că "nu vede altă ieşire" din criza de la Hong Kong decât o represiune violentă a manifestaţiilor de către regimul de la Beijing, căci, potrivit lui, regimul comunist "nu ştie să facă lucrurile altfel". 

"Nicio predicţie nu este exagerată", a spus Ai Weiwei în legătură cu acest scenariu din ce în ce mai invocat al unei represiuni asemănătoare cu cea a armatei chineze din celebra Piaţă de la Beijing, în iunie 1989. Exact acum 30 de ani după ce "tancurile au strivit cea mai paşnică manifestaţie, unde studenţii erau aşezaţi pe jos, atunci când întreaga lume era atentă" la ceea ce se întâmplă în piaţă, istoria ar putea să se reprete, după cum spune artistul devenit unui dintre cei mai cunoscuţi opozanţi ai regimului chinez. "Ei nu ştiu nici să negocieze, nici să dezbată. Este în firea acestui regim autoritar. Nu ştiu să rezolve lucrurile altfel. Au doar Poliţia şi Armata", a afirmat Ai Weiwei din atelierul de la Berlin. 

Autorităţile de la Beijing au lăsat, în aceste ultime zile, să se înţeleagă că  ar putea avea loc o intervenţie militară pentru a restabili ordinea în enclava retrocedată în 1997, care beneficiază de un anume grad de autonomie. În acest context, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe John Bolton a vorbit de asemenea despre represiunea din 1989. "Chinezii trebuie să fie foarte atenţi ce măsuri iau, pentru că americanii îşi aduc aminte de Piaţa Tiananmen", a declarat el într-un interviu difuzat joi de Voice of America. "Ar fi o mare greşeală să creăm noi amintiri ca acelea în Hong Kong", a adăugat Bolton.

Un ziar chinez a făcut în replică vineri o rară aluzie la represiunea din Piaţa Tiananmen, un subiect tabu în ţară, pentru a explica că o posibilă intervenţie armată în Hong Kong nu ar fi o repetare a măcelului comis în iunie 1989 la Beijing de către armată, notează France Presse. ”Beijingul nu a decis să intervină prin forţă pentru a opri revoltele din Hong Kong, dar această opţiune este în mod evident la dispoziţia sa", scrie într-un editorial cotidianul de limbă engleză Global Times. Dar chiar dacă regimul comunist decide să trimită armata împotriva manifestanţilor, "incidentul din Hong Kong nu va fi o repetare a incidentului politic din 4 iunie 1989", adaugă cotidianul naţionalist.
Nu a fost furnizat niciun bilanţ oficial pentru represiunea sângeroasă din Tiananmen, dar experţii menţionează de obicei între câteva sute şi peste o mie de morţi. Ziarul nu pare însă să se pronunţe asupra eventualei metode folosite pentru a reprima două luni de agitaţie în Hong Kong în favoarea democraţiei, ci mai degrabă asupra consecinţelor diplomatice pe termen lung ale unei intervenţii militare pentru Beijing. "Washingtonul nu va putea intimida China folosindu-se de tulburările de acum 30 de ani. China este mult mai puternică şi mai matură, iar capacitatea sa de a gestiona situaţii complexe a crescut foarte mult", adaugă ziarul, legat de Cotidianul Poporului, organul Partidului Comunist Chinez (PCC) la putere.