Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sunday Times publică ”Operation Yellowhammer”: Dezastrul Marii Britanii în cazul unui Brexit dur

Marea Britanie şi Uniunea Europeana au ajuns la un nou acord al Brexitului, anunţă premierul Boris Johnson

Marea Britanie riscă deficite de alimente, carburanţi şi medicamente dacă va ieşi din Uniunea Europeană fără un acord de tranziţie. Informațiile reies din documente oficiale obţinute de Sunday Times. Raportul vorbeste si despre blocajele care ar urma să apară dacă ar fi reintroduse controale la graniţa cu Irlanda.

Jurnalistii de la Sunday Times subliniază în primul rând că aceste estimări care aparțin biroului primului ministru iau în considerare cele mai probabile şocuri ale unui Brexit fără acord şi nu variantele cele mai grave.

”Realizat în această lună de biroul primului ministru, sub numele de cod Operation Yellowhammer, dosarul oferă o imagine rară a planurilor efectuate de guvern pentru a evita prăbuşirea catastrofală a infrastructurii naţiunii”, titrează publicaţia din Insulă.

Astfel, până la 85% dintre camioanele care folosesc principalele rute de traversare a Canalului Mânecii ”ar putea să nu fie pregătite” pentru a trece prin vama franceză, ceea ce înseeamnă că perturbările din porturi ar putea dura până la trei luni înainte ca traficul să se îmbunătăţească.

Pe de altă parte, Guvernul mai consideră că toate controalele la graniţa dintre Irlanda de Nor şi Republica Irlanda vor fi probabil reintroduse, întrucât planurile actuale de evitare a acestora nu vor fi sustenabile.

Trebuie amintit aici că Regatul Unit să îndreaptă cel mai probabil spre o criză constituţională şi un conflict cu Uniunea Europeană, întrucât premierul Boris Johnson a spus în repetate rânduri că va ieşi din blocul comunitar pe 31 octombrie fără un acord, dacă liderii UE nu vor accepta renegocierea acordului.

După peste trei ani în care Brexitul a dominat afacerile din UE, Bruxelles-ul a refuzat în repetate rânduri să redeschidă acordul de retragere, care include o poliţă de asigurare în continuare a liberei circulaţii la graniţa irlandeză, convenită în noiembrie de fostul premier Theresa May.

În acest context, amintesc jurnaliștii de la Sunday Times, Johnson va merge în această săptămână la Paris și Berlin, unde va spune în întâlnirile preconizate cu premierul francez Emmanuel Macron şi cu cancelarul german Angela Merkel că Parlamentul londonez nu poate opri Brexitul şi că un nou acord trebuie convenit, pentru a se evita ieşirea fără acord.

Premierul este supus însă unor presiuni tot mai mari din partea politicienilor de toate orientările să prevină ieşirea dezordonată, liderul laburist Jeremy Corbyn angajându-se recent să doboare guvernul Johnson,la începutul lui septembrie pentru a amâna Brexitul.

Nu este însă clar dacă parlamentarii au unitatea sau puterea de a se folosi de Parlament pentru a preveni Brexitul fără acord, care ar fi probabil cea mai importantă decizie a Regatului Unit după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Oponenţii Brexitului fără acord afirmă că acesta ar fi un dezastru pentru țară și pentru întreaga lume. O ieşire dezordonată, spun aceştia, ar afecta creşterea economiei mondiale, ar provoca şocuri pe pieţele financiare şi ar slăbi poziţia Londrei de cel mai important centru financiar al lumii.