Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vizele pentru SUA, subiect de discuție Iohannis-Trump

trump_iohannis.jpg

Sursa imaginii: 
presidency.ro (Arhivă)

Preşedintele Klaus Iohannis pleacă astăzi în Statele Unite, unde se va întâlni cu preşedintele Donald Trump. Energia, securitatea și parteneriatul strategic între România și SUA sunt principalele puncte pe agenda întrevederii dintre cei doi lideri. Este a doua vizită a șefului statului în mandatul lui Donald Trump.

Întâlnirea Iohannis -Trump este programată să țină o oră și jumătate si va avea loc marți, la ora locala 14, 21 ora Romaniei. Dupa ce va fi întâmpinat de omologul său america și va semna în cartea de onoare a Casei Albe, Iohannis va avea o rundă de convorbiri cu Donald Trump în Biroul Oval. La finalul convorbirilor tete-a-tete, vor urma convorbiri oficiale ale celor două delegații. Cel puțin în forma inițială, programul nu prevede vreo conferință de presă sau o declarație a celor doi lideri.

Aceasta este a doua vizită la Casa Albă a președintelui Iohannis, după cea din 2017. 

Energia, securitatea și parteneriatul strategic dintre SUA și România vor fi principalele teme de discuție. România își subliniază angajamentul de a asigura 2% din PIB pentru apărare, conform obligațiilor asumate de statele NATO. La solicitarea SUA, România a decis la cea mai recentă ședință CSAT creșterea numărului de militari români în Afganistan. În prezent, România are 1.033 de militari în misiuni externe, din care 762 în Afganistan.

Pe de altă parte, România vrea ca SUA să staționeze mai mulți militari americani pe teritoriul românesc, ca o garanție de securitate sporită.

Pe partea energetică, România este interesată de o mai mare implicare a SUA în regiunea Mării Negre.

Klaus Iohannis va readuce în discuție problema vizelor pentru cetățenii români, însă Congresul SUA trebuie să ia o eventuală decizie pentru includerea României în programul Visa Waver. La Washington nu sunt prevăzute întâlniri de afaceri sau cu comunitatea de români.

Preşedintele Iohannis a menţionat că va relansa invitaţia adresată lui Donald Trump, de a vizita România.