Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit fără acord: Libertatea de mișcare a celor din UE "va lua sfârșit"

frontiera_brexit.jpg

Punct de trecere a frontierei britanice
Punct de trecere a frontierei britanice
Sursa imaginii: 
Getty Images

Dreptul cetățenilor Uniunii Europene de a veni și a lucra în Marea Britanie va lua sfârșit după 31 octombrie în caz de Brexit fără acord, a anunțat guvernul de la Londra. Opoziția dorește să oprească cu orice preț o astfel de ieșire din UE. 

Cabinetul noului prim ministru, Boris Johnson, a confirmat că în caz că Marea Britanie nu ajunge la un acord cu UE atunci libertatea de mișcare a cetățenilor UE va înceta imediat după 31 octombrie 2019. 

Acest anunț vine ca o replică la un articol publicat duminică de ziarul Independent care divulga un plan al ministrului de interne, Priti Patel, care practic anula politica precedentului cabinet condus de Theresa May.

Guvernul nu are detalii concrete cu privire la acest nou plan, dar dacă ar fi puse în aplicare măsurile ar anula dreptul automat al noilor veniți din UE să trăiască și să lucreze în Marea Britanie. 

Potrivit regulilor actualmente în vigoare, în cazul unui Brexit fără acord libertatea de mișcare a persoanelor ar fi fost menținută până la 31 decembrie 2020. 

Ministrul Patel, care este cunoscută ca o adeptă a Brexitului dur, dorește să înăsprească regulile stabilite de predecesorul ei, Sajid Javid, care spusese că o oprire a libertății de mișcare imediat după un Brexit fără acord ar fi nepractică. 

Alternativa lui Corbyn

Opoziția a criticat aspru această intenție a guvernului, iar UE a declarat că în cazul unui Brexit fără acord Marea Britanie ar fi aceea care ar avea cel mai mult de suferit.

Jeremy Corbyn
Jeremy Corbyn a promis să facă tot posibilul pentru a opri un Brexit fără acord
Sursa imaginii: 
PA

Cei circa 3,2 milioane de cetățeni UE aflați deja în UK au deja garantat unilateral dreptul de ședere în Marea Britanie, iar premierul Johnson a repetat promisiunea de a respecta garanția dată de predecesoarea sa.

Există pentru cei aflați în UK până la 31 octombrie 2019 pe internet o procedură de solicitare a rezidenței în UK.

Cu totul alta este însă situația celor peste un milion de cetățeni britanici din țările UE în caz de Brexit fără acord, ne-existând niciun fel de garanții pentru aceștia. 

Între timp, liderul Partidului Laburist din opoziție, Jeremy Corbyn, a declarat că va face tot ceea ce este posibil pentru stoparea unui Brexit fără acord și a anunțat că va introduce o moțiune de cenzură împotriva guvernului la întoarcerea parlamentarilor din vacanță la începutul lui septembrie.

Corbyn a spus că dorește formarea unui unui guvern provizoriu de unitate națională care să organizeze alegeri parlamentare anticipate înainte de 31 octombrie.

Partidul Conservator condus de premierul Johnson are o majoritate de un vot în Camera Comunelor, dar sunt mai mulți deputați Conservatori care au declarat public că ar sprijini o moțiune de cenzură împotriva guvernului pentru a preveni un Brexit fără acord. 

Cu ce nu sunt de acord acești parlamentari este o eventuală candidatură a lui Corbyn - considerat de ei drept un stângist radical - pentru funcția de prim ministru, ceea ce este un avantaj pentru premierul Johnson, care poate rămâne în funcție dacă nu există o majoritate în favoarea unui nou premier. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ