Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Care ar fi așteptările realiste în privința vizitei președintelui Iohannis în SUA?

naumescu.jpg

Conferențiarul Valentin Naumescu explică de ce o decizie de ridicare a vizelor pentru turiștii români în SUA nu este iminentă
Conferențiarul Valentin Naumescu explică de ce o decizie de ridicare a vizelor pentru turiștii români în SUA nu este iminentă
Image source: 
Facebook/Valentin Naumescu

Vizita președintelui Iohannis în SUA este firească, în condițiile unui parteneriat strategic care funcționează bine de 22 ani. O spune la RFI conferențiarul Valentin Naumescu de la Universitatea Babeș Bolyai. Atât șeful statului cât și liderul de la Casa Albă vizează realegerea în funcție, dar contextul electoral este neimportant, punctează analistul. În opinia sa, temele de discuție – investiții în energie, securitate – sunt la fel de importante pentru ambele părți. Cât despre vize, NU ar trebui să ne așteptăm la un anunț privind ridicarea vizelor pentru turiștii români. 

Reporter: Această întâlnire la nivel înalt la Washington vine în context electoral pentru ambii președinți, care speră să obțină un al doilea mandat. Cum apreciați momentul și semnificația vizitei?

Valentin Naumescu: Faptul că estre un context electoral cred că nu ar trebui exagerat în analiza acestei vizite. Întotdeauna în politica internațională actorii politici se află într-o anumită fază a ciclului politic și electoral. Asta nu înseamnă că nu au loc întâlniri, dialoguri, discuții pe teme de interes comun. Eu aș propune, mai degrabă, să privim această vizită în cheia normalității, a dialogului politic între doi parteneri strategici. Din acest punct de vedere cred că este bine că se întâmplă, că are loc această vizită de lucru la Washington. Aș da la o parte abordările exagerate, fie în sens negativ, critic, cum că ar fi o vizită fără o agendă consistentă, doar în scop electoral, fără mandat, venite din partea PSD și cu sugestii critice evidente din partea doamnei premier Dăncilă. Dar, sigur, nu este nici o vizită istorică sau să ne așteptăm că în urma acestei vizite s-ar reseta ceva fundamental în relația dintre Statele Unite și România. Nici nu este cazul. Este o relație de parteneriat strategic care funcționează bine de 22 de ani, de când a fost încheiat acest parteneriat strategic.

Reporter: V-aș ruga să ne uităm puțin mai atent la mizele acestei întâlniri. Știm exact despre ce se va discuta. Ne interesează energia, securitatea, parteneriatul strategic pe care îl menționați și vizele. Se poate face o ierarhizare în funcție de importanță pentru noi?

Valentin Naumescu: Nu, nu aș merge pe ideea unei ierarhizări. Toate cele trei mari teme menționate sunt teme importante și pentru România și pentru Statele Unite. În cazul unei întâlniri tete-a-tete în biroul oval, întâlnire care va dura peste o oră sau o oră și jumătate, este posibil să fie abordate - în treacăt sau mai consistent - și alte teme, în afara celor anunțate din câte înțeleg eu dintr-o întâlnire informală cu jurnaliștii de la București. Pentru a ne referi doar la ceea ce pare a fi în acest moment agenda întâlnirii, securitatea, energia și vizele, toate sunt aspecte importante. Pot presupune că vor apărea noutăți pe fiecare dintre aceste teme. Un principiu diplomatic simplu spune că nu anunți o temă în prealabil dacă nu știi că vei veni cu ceva interesant, cu noutăți în tema respectivă. Chiar dacă nu vor fi anunțuri decisive, deosebit de spectaculoase, mă aștept ca pe fiecare dintre cele trei teme Președintele Iohannis sau Președntele Trump să aducă unele clarificări, unele noutăți.

Reporter: În privința vizelor, credeți că am putea să ne așteptăm la rezultate concrete? La precedenta vizită, președintele Iohannis a discutat cu congressmani și a cerut o mai rapidă mișcare în cazul Visa Waiver pentru români... 

Valentin Naumescu: Așa cum încercam să explic înainte, nu aștept să se facă dezvăluiri sau anunțuri decisive.

Reporter: În ce măsură întâlnirea cu Donald Trump poate să ne ajute în această privință? Nu este decizia lui, până la urmă.

Valentin Naumescu: Exact. Trebuie să pornim de la ideea că Visa Waiver este un program în cadrul unei legislații și este de competența Congresului. Nu putem crede neapărat că a scăzut rata de respingere a aplicațiilor de viză sub 3%. Probabil că o decizie de ridicare a vizelor nu este iminentă, dar ne putem aștepta ca președintele Trump să anunțe un anumit tip de demers al administrației sale, poate o propunere de introducere a unui amendament la lege care să faciliteze în viitor schimbarea regimului vizelor pentru cetățenii români și poate și pentru cetățenii altor state memebre ale Uniunii Europene. Mă aștept la unele noutăți pe această temă, dar nu foarte spectaculoase, în orice caz, nu de genul celor pe care poate le-ar aștepta românii, anume un anunț privind ridicarea vizelor. Să nu uităm însă că președintele, prin administrație, prin guvernul pe care îl conduce, are drept de inițiativă legislativă și este posibil să anunțe un proiect de îmbunătățire a legislației în acest sens.

Reporter: Domnule Naumescu, ați menționat deja criticile pe care premierul Viorica Dăncilă i le-a adus șefului statului, că nu ar fi avut o discuție cu guvernul său înaintea vizitei în Statele Unite, că nu s-a discutat despre mandat. Vă așteptați ca la întoarcere președintele Iohannis să dea un fel de dare de seamă?

Valentin Naumescu: Cu siguranță mă aștept ca Președintele României să explice la întoarcere conținutul vizitei, rezultatele discuțiilor. Asta se face întotdeanua. Nu am nicio îndoială că așa se va întâmpla și acum. Pe de altă parte, acele critici pe care le-am menționat, pe care le-ați reluat și dumneavoastră, de asemenea sunt într-o cheie electorală. Doamna Dăncilă este candidat la alegerile prezidențiale. PSD se străduiește să critice de câțiva ani rezultatele de politică externă. Trebuie spus că politica externă și de securitate a României a fost, totuși, printre puținele politici publice care, cel puțin în măsura în care au depins de Președintele României, a funcționat corespunzător. Iar rateurile care au existat recent s-au datorat unei interferențe cu totul neinspirate a Guvernului în politica externă. Nu are rost să reluăm greșelile pe care Guvernul PSD – ALDE le-a făcut în domeniul politicii externe și care au costat România destul de mult în perioada din urmă.

 

Conferențiarul Valentin Naumescu, de la Universitatea Babeș-Bolyai, intervievat de Magda Prelipceanu