Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Departamentul de stat al SUA a aprobat vânzarea a 66 de avioane F-16 către Taiwan

f16.jpg

Avioane militare F16
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Departamentul de stat al Statelor Unite a informat oficial Congresul american că a aprobat vânzarea a 66 de avioane de vânătoare F-16, în valoare de 8 miliarde de dolari, către Taiwan, relatează Reuters. 

Această vânzare este „în concordanţă cu angajamentul nostru de a menţine capacităţile de autoapărare ale Taiwanului”, a declarat marți un oficial al Departamentului de Stat.

Măsura ar putea stârni reacții dure din partea Chinei, care consideră Taiwanul o provincie a sa.

„Nu facem decât să ne respectăm promisiunile”, a declarat luni secretarul de stat american Mike Pompeo în legătură cu această tranzacție, într-un interviu acordat canalului Fox News.

Membrii Congresului au acum 30 de zile pentru a se opune deciziei, ceea ce însă nu s-a mai întâmplat de decenii, comentează AFP.

Taiwanul are deja o flotă de avioane F-16 achiziţionate în 1992, iar acordul încheiat cu Washingtonul se referă la aparate mai recente, echipate cu tehnologii şi arme modernizate.

Potrivit acordului, Taiwanul va primi 66 de aeronave, dar şi 75 de motoare cu reacție, radare şi piese de schimb care vor permite aviaţiei taiwaneze să-şi menţină avioanele în stare bună.

Anunțul a fost salutat de președintele Taiwan-ului, doamna Tsai Ing-wen, care, într-o postare pe Facebook, își exprimă ”recunoștința pentru sprijinul continuu acordat apărării naționale a Taiwan-ului”.

Taiwanul a anunțat săptămâna trecută cea mai mare creștere a cheltuielilor militare din ultimii 10 ani, în contextul creșterii tensiunilor în relațiile cu China.