Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China susține că a arestat un funcționar al Consulatului UK la Hong Kong

simon_cheng.jpg

Simon Cheng, funcționar la Consulatul britanic din Hong Kong, a fost văzut ultima oară în data de 9 august a.c.
Sursa imaginii: 
Facebook / 釋放Simon Cheng

Un angajat al Consulatului Marii Britanii la Hong Kong a fost arestat în orașul de frontieră Shenzen pentru ”încălcarea regulamentelor de siguranță publică”, a anunțat Ministerul chinez al afacerilor externe citat de Reuters.

Presa din Hong Kong anunțase în data de 9 august că funcționarul de la Consulat, Simon Cheng, de naționalitate chineză, a dispărut după ce fusese văzut, cu o zi înainte, într-o suburbie a orașului Shenzen.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de externe, Geng Shuang, a precizat miercuri într-un briefing pentru presă că Simon Cheng a fost reținut pentru 15 zile. ”Nu este cetățean britanic, este chinez, deci este vorba de o problemă internă a Chinei”, a subliniat el.

Oficialul a cerut Marii Britanii să nu se amestece în treburile interne ale Chinei: ”Marea Britanie a făcut o serie de declarații greșite despre Hong Kong. Facem apel din nou către Marea Britanie să nu tensioneze și mai mult situația”,  a spus el potrivit Reuters

În ultimele săptămâni în Hong Kong au loc ample manifestații împotriva guvernului pro-chinez. Marea Britanie, SUA dar și alte țări au solicitat în repetate rânduri Chinei să respecte principiul ”o țară, două sisteme”, stabilit încă din 1997, când Regatul Unit a cedat controlul asupra Hong Kong în favoarea Chinei.