Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristian Pîrvulescu: Mesajul mesianic al lui Trump vizează electoratul neo-protestant

cristian_pirvulescu_mesaj_mesianic_trump.jpg

Image source: 
(Foto: Reuters)

Retorica lui Donald Trump capătă o notă mesianică, destinată alegătorilor neo-protestanți. Iată ce spune la RFI politologul Cristian Pîrvulescu, după ce președintele american a declarat că el este ”cel ales” pentru a purta un război comercial cu China. Șeful Casei Albe nu se află la prima derivă retorică de acest gen. Donald Trump i-a criticat recent pe evreii care votează cu Partidul Democrat, care sunt fie neinformați, fie neloiali, în opinia sa.

Cristian Pîrvulescu subliniază că acest discurs al lui Donald Trump se înscrie în logica viitoarelor alegeri prezidențiale: ”Este un mesaj mesianic, care se adresează în special electoratului neo-protestant din statele din centrul Americii, care votează tradițional cu republicanii, dar unde la nivelul clasei muncitoare albe au început să apară unele mici decepții. Și atunci, mesajul care îl identifică pe Donald Trump un reprezentant al divinității pe Pământ, care trebuie să restabilească ordinea firească a lucrurilor prinde și prinde pentru că la multe culte neo-protestante nu contează moralitatea, ci acțiunea pe care o întreprinde cineva. Poate să-i fie iertată imoralitatea și există enorm de multe aspecte care pot fi privite ca imorale în trecutul lui Trump, dacă acțiunea sa este conformă așteptărilor lor, așteptări care sunt de natură religioasă”.

”Acest electorat este nucleul dur al lui Trump, pe el se poate baza și trebuie neapărat conservat, pentru că un studiu Reuters de acum câteva zile indica o pierdere semnificativă în ultimele luni a electoratului alb, plus pierderea electoratului hispanic”, precizează politologul.

Cristian Pîrvulescu, despre mesajul ”mesianic” al lui Donald Trump