Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România, Statele Baltice și Polonia, ”anatemă” pentru Moscova

molotov_1.jpg

Vyacheslav Molotov (stânga) semnează pactul sub privirile lui Joachim von Ribbentrop (centru) și ale lui Iosif Stalin, 23 august 1939
Image source: 
Getty Images via The Guardian

România a semnat , alături de Estonia, Letonia, Lituania și Polonia o declarație cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov.

Statele semnatare cer constituirea unui front comun împotriva totalitarismului. Cu același prilej, Moscova a făcut public protocolul secret al pactului Ribbentrop-Molotov, pe fondul diviziunilor pe această temă din societatea rusă.

Semnatarele declarației comune – România, alături de cele trei state baltice și Polonia - reamintesc faptul că această zi a fost  proclamată de Parlamentul European ca Zi Europeană de Comemorare a Victimelor Regimurilor Totalitare.

În același timp, statele își exprimă regretul că practica investigării crimelor comise de regimurile totalitare și aducerea în justiție a autorilor a fost insuficientă și inconsecventă în diferite țări.

Scrisoarea cheamă statele democratice la constituirea unui front comun împotriva totalitarismului și consideră că europenii nu vor tolera niciodată totalitarismul sau genocidul împotriva vreunui popor.

După cum comentează The Guardian, acest tip de limbaj este o anatemă pentru Moscova, care consideră ”un fals istoric” echivalența dintre regimurile nazist și sovietic din cel de-al doilea război mondial.

Pe de altă parte, Moscova a publicat textul original al protocolului secret al pactului Ribbentrop-Molotov, la 80 de ani de la semnarea acestuia.

Gestul are loc pe fondul diviziunior din societatea rusă pe marginea acestui moment istoric, informează agenţia EFE într-o corespondenţă preluată de Agerpres și Digi24.

O parte dintre ruși ar fi de părere că URSS nu avea  o altă variantă în acel moment decât să încheie acest pact cu Germania nazistă. Alții consideră că tocmai acest pact l-a încurajat pe Hitler să invadeze Polonia şi să declanşeze al războiul.

Rețeaua Europa Liberă amintește, în acest context,că Vladimir Putin și guvernul său și-au concentrat discursurile pe sacrificiile sovietice în război și rolul URSS în înfrângerea Germaniei naziste.

În luna mai, la 75 de ani de la Ziua Z, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de externe, Maria Zakharova, a remarcat că Debarcarea din Normandia a eliberat Europa de Vest de ocupația nazistă. În același timp, ea a spus că efortul aliat nu a afectat cursul războiului, care fusese deja „predeterminat” de sacrificiile Armatei Roșii.