Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bolsonaro îl atacă pe Macron pe tema incendiilor amazoniene

macron_bolsonaro.jpg

Emmanuel Macron și Jair Bolsonaro la reuniunea G20 de la Osaka, 28 iunie 2019
Sursa imaginii: 
Jacques Witt / POOL / AFP

Președintele Brazilian Jair Bolsonaro l-a atacat pe omologul său francez, Emmanuel Macron, care intenționează să aducă problema incendiilor din pădurea amazoniană pe agenda reuniunii G7. Liderul brazilian a calificat intenția lui Macron drept o ”reminiscență colonialistă”.

Potrivit site-ului revistei le Nouvel Observateur, Jair Bolsonaro l-a acuzat pe Emmanuel Macron că „exploatează problemele interne din Brazilia și  alte țări amazoniene” adoptând „un ton senzaționalist,  care nu poate rezolva problema”.

Potrivit liderului brazilian, sugestia președintelui francez de a discuta problema amazoniană la summitul G7, fără participarea regiunii, este o reminiscență a unei mentalități coloniale.

Anterior, Bolsonaro afirmase că guvernul său nu are mijloace pentru a lupta împotriva incendiilor din pădurea amazoniznă, relatează Reuters.

„Amazonul este mai mare decât Europa, cum să lupți împotriva incendiilor într-o zonă atât de vastă? „Nu avem resurse pentru asta. ", a spus președintele brazilian.

Miercuri, acesta acuza ONG-urile că sunt responsabile pentru incendiile în Amazon, fără a prezenta dovezi care să-i susțină afirmațiile. După care, joi, a bătut în retragere și a admis pentru prima dată că fermierii ar fi putut provoca ilegal incendiile.

Cu toate acestea, președintele brazilian și-a exprimat îngrijorarea privind efectele economice: "Dacă lumea va începe să ridice bariere comerciale împotriva Braziliei, economia va scădea. Această psihoză de mediu ne împiedică să acționăm ", a spus Bolsonaro, pe fondul îngrijorării mediului de afaceri legate de posibile apeluri de boicotare a produselor braziliene.