Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Săptămână agitată pe scena politică românească

Viorica Dăncilă, lansată oficial drept candidata PSD la Președinție, la Congresul din 24 august 2019 (Sursa foto: Facebook/PSD)

Premierul Viorica Dăncilă ar urma să discute luni cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, despre soarta coaliției aflate la guvernare. La rândul său, Tăriceanu ar urma să le propună oficial colegilor de partid o alianță cu Pro România, în ciuda reticenței unor lideri ai formațiunii lui Victor Ponta. Între timp, Viorica Dăncilă a fost desemnată oficial la Congresul de sâmbătă al PSD candidata partidului la Președinție.

Analistul politic Ion Bogdan Lefter spune la RFI că singura soluție pentru supraviețuirea ALDE ar putea fi o alianță cu Pro România: ”Există marea problemă a acestui mic ALDE (...), care neatingând pragul de 5% la recentele alegeri pentru PE, știe că dacă nu găsește o soluție, atunci finalul pentru această mică formațiune e cert. Soluțiile nu sunt multe și nu sunt ușor de găsit. Una ar fi candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu, cu ce notorietate și reputație i-au mai rămas, după ce și le-a cam făcut praf, mai ales reputația (...), dar să candidezi din partea doar a ALDE în conjunctura actuală ar însemna un rezultat foarte modest, fără votanți din alte părți, susținători ai altor formațiuni politice și atunci nu ar fi o soluție. Altă variantă este un aranjament ferm pentru o paricipare la alegerile de anul viitor, o coaliție, o alianță politică pentru alegerile locale și parlamentare. Asta poate fi de fapt soluția pentru ALDE, o alianță cu Pro România, situație în care sigur, PSD are de discutat din nou cu ALDE, pentru a-și securiza guvernarea, pentru perioada care a mai rămas”.

Cât despre desemnarea Vioricăi Dăncilă drept candidată a PSD la alegerile prezidențiale, analistul politic declară că ea se va poziționa în campania electorală ”pe linia obișnuită a PSD-ului, cu accente populiste apăsate, încercând să recupereze din agresivitatea destul de primitivă, fără subtilități, fără cine știe ce mari viziuni, de la cele politice, la cele stilistice, față de adversari, dar doamna Dăncilă și-a tot promovat o imagine non-conflictuală, încât atacurile din discursul său la adresa principalilor adversari în cursa prezidențială, domnii Iohannis și Barna, au fost foarte stângace, au sunat aproape caraghios în frazarea calmă, tărăgănată, școlărească a doamnei Dăncilă”.

 
Ion Bogdan Lefter, despre tensiunile dintre PSD și ALDE, plus Viorica Dăncilă-candidat la Președinție