Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Echipa von der Leyen : acorduri politice dubioase și mediocritate

p040692-326350.jpg

Echipa Ursulei von der Leyen pare a fi mai slaba si decât cea a lui Jean-Claude Juncker
Sursa imaginii: 
European Union 2019

Câteva nume vechi, câteva nume noi, doi politicieni impuși pe listă de acorduri între familii politice: echipa viitoarei Comisii Europene este mediocră. Nu toate numele propuse se vor regăsi în echipa finală, atrage însă atenția Comisia Europeană. Întrevederile oficiale între președinta Comisiei Europene și candidați au început deja. 

Aseară a expirat termenul pentru propunerile capitalelor privind viitorii comisari europeni. 

Austriacul Johannes Hahn, ceha Vera Jourova, irlandezul Phil Hogan rămân în echipă și au toate șansele să obțină un nou mandat de cinci ani. 

Olandezul Frans Timmermans și daneza Margrethe Vestager vor fi prim vice președinții ai Comisiei Europene, este acordul în baza căruia Ursula von der Leyen a fost acceptată de social democrații europeni și de centriștii de la Renew Europe. 

In rest, propunerile nu sunt de natură a ne bucura. Croația, Bulgaria, Slovenia, Lituania, Letonia, Slovenia au propus politicieni puțin cunoscuți. 

Polonia îl propusese pe conservatorului Kzysztof Szczerski care i-a făcut o impresie cam proastă lui Von der Leyen, prin urmare a fost nevoit să se retragă. Oficial, cum Poloniei i s-a rezervat agricultura, Szczerski spune că nu are competențe în domeniu. 

Aceeași situație s-ar putea petrece și în cazul României. Von der Leyen i-a întâlnit ieri pe Rovana Plumb și pe Dan Nica, dar rezultatul rămâne neclar, spun surse europene. 

Belgia a reușit, în fine, să-l propună pe ministrul de externe Didier Reynders care alerga de multi ani după un post internațional sau măcar european. 

Franța este singura care nu a reușit să trimită o propunere la timp, dar trebuie s-o facă în această dimineață. In virtutea parității femeie-bărbat, Parisul este nevoit să propună o femeie, numele fostei deputate europene centriste Sylvie Goulard a fost pomenit.

Audierile candidaților la postul de comisar european încep la sfârsitul lui septembrie în comisiile de resort ale Parlamentului European. Votul va avea loc in octombrie și dacă totul merge bine, comisia von der Leyen își începe activitatea la 1 noiembrie. 

Această echipă nu va avea un reprezentant al Marii Britanii, prevăzută să părăsească UE în data de 31 octombrie.