Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kelemen Hunor (UDMR): Nu avem intenția de a susține un Guvern minoritar

Kelemen Hunor motiune cenzura joc imagine rezolvam ceva

Kelemen Hunor: Eu nu fac un joc pentru imaginea politică
Kelemen Hunor: Eu nu fac un joc pentru imaginea politică
Sursa imaginii: 
arhiva RFI

Alegerile anticipate sunt excluse în acest an, spune la RFI președintele UDMR, Kelemen Hunor. El afirmă pe de altă parte că Uniunea nu are argumente pentru a susține un Guvern minoritar PSD, după ce ALDE a ieșit de la guvernare.

Kelemen Hunor declară că UDMR nu va susține un eventual Guvern minoritar PSD: ”Noi am luat o decizie în mai, când am spus înainte de europarlamentare că nu susținem Guvernul PSD-ALDE, nu s-a schimbat nimic de atunci. Noi am votat o moțiune de cenzură în iunie, nu a trecut moțiunea de cenzură nici cu voturile noastre, nu a avut majoritate de 233 de voturi, deci de atunci nu s-a schimbat nimic. Noi nu vedem în acest moment argumente pentru a susține un Guvern care nu are o susținere parlamentară, coaliția nu mai există, părăsesc parlamentarii PSD grupurile parlamentare și ieri câțiva au anunțat că vor pleca, continuă această mișcare în interiorul PSD. Noi nu găsim argumente, nu vedem raționamentul pentru a susține un Guvern minoritar. Deci toate speculațiile sunt inutile și nu au nici o bază (...). Nu avem intenția de a susține un Guvern minoritar, nu avem intenția de a intra într-un Guvern minoritar”.

Liderul UDMR anunță că formațiunea sa va vota moțiunea de cenzură: ”Bun, noi am votat o moțiune de cenzură în iunie, în condițiile date, iarăși, nu găsesc argumente să nu votăm o moțiune de cenzură, dar nu mai e problema votului moțiunii de cenzură. În acest moment, problema este dacă cei care inițiază moțiunile de cenzură își asumă guvernarea sau nu. Am înțeles că da, PNL-ul își asumă guvernarea. Trebuie să vină în acest moment cu câteva clarificări: cine va fi prim-ministru, cine vor fi miniștrii, ce program de guvernare pe termen scurt, eventual pe termen mai lung, pentru că acum există șansa reală să treacă moțiunea de cenzură”.

Kelemen Hunor atrage atenția că organizarea de alegeri anticipate este imposibilă în acest moment: ”Alegerile anticipate sunt excluse. În această perioadă, în acest an, alegeri anticipate nu pot fi provocate, nu pot fi organizate. În Constituție, în articolul 89 scrie foarte clar, în ultimele șase luni din mandatul președintelui nu se poate dizolva Parlamentul. Punct. Nu există varianta alegerilor anticipate în acest an”.

 
Kelemen Hunor, despre susținerea unui eventual Guvern minoritar PSD