Australian arestat în China sub acuzația de spionaj. Riscă pedeapsa cu moartea

china.jpg

Polițist chinez la poarta Ambasadei Australiei la Beijing
Sursa imaginii: 
AFP / Arhivă

Un australian de origine chineză, reținut încă din luna ianuarie în China, a fost arestat oficial, sub acuzația de spionaj, a anunțat marți guvernul de la Canberra.

Yang Hengjun, în vârstă de 53 de ani, fost diplomat, devenit jurnalist și scriitor, a fost reținut pe aeroportul din Guangzhou, în timp ce aștepta să se îmbarce pentru Shanghai.

”Dr Yang a stat închis la Beijing timp de 7 luni, în condiții total improprii și fără să i se aducă nicio acuzație oficială”, a anunțat ministrul australian de externe Marise Payne, care a precizat că arestarea de facto a avut loc abia vinerea trecută.

Soția lui Yang la rândul ei a primit interdicția de a părăsi teritoriul Chinei.

Suspectul nu a avut dreptul de a intra în contact cu avocații sau cu membrii familiei încă de la momentul reținerii, dar reprezentanții ambasadei australiene la Beijing l-au putut vizita, a precizat Payne.

Robert Stary, avocatul suspectului, spune că până acum nu se știe absolut nimic despre motivele care au stat la baza acuzației.

Deși în ultimele sale scrieri Yahng a evitat orice referire la politica din China, la începutul anilor 2000 el devenise cunoscut ca un promotor al democrației, precizează Reuters