Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: Boris Johnson va cere Reginei suspendarea parlamentului

parlamentul_britanic.jpg

Palatul Parlamentului britanic
Premierul Boris Johnson vrea să evite blocarea Brexit de către parlament
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Prim ministrul britanic Boris Johnson va cere Reginei Elisabeta a II-a suspendarea parlamentului în septembrie pentru a evita blocarea ieșirii din Uniunea Europeană pe 31 octombrie. Opoziția se opune acestei măsuri. 

"E timpul ca un nou guvern și un nou premier să stabilească un plan pentru țară după ieșirea din UE." a declarat o sursă de la cabinetul premierului Johnson. 

Suspendarea sau prorogarea parlamentului, cum mai este numită, va fi solicitată suveranei la numai câteva zile după debutul sesiunii parlamentare care începe săptămâna viitoare. 

În felul acesta guvernul dorește să evite blocarea de către parlament a unui Brexit fără acord prin lege, privându-l de timpul necesar adoptării unui proiect de lege. 

Premierul Johnson intenționează să prezinte în parlament noul program de guvernare al guvernului său pe data de 14 octombrie, dată la care ar fi imposibilă împiedicarea Brexit, fixat de liderii UE pentru data de 31 octombrie. 

Criză constituțională?

Solicitarea guvernului o pune pe Regina Elisabeta a II-a într-o postură constituțională foarte delicată pentru că în mod normal ea nu poate refuza o cerere a prim ministrului, dar în acest caz solicitarea nu are consensul parlamentului. 

Regina Elisabeta a II-a și prim ministrul Boris Johnson
Regina Elisabeta a II-a poate fi pusă într-o postură delicată de solicitarea premierului Boris Johnson
Sursa imaginii: 
PA

Partidul Conservator condus de premierul Johnson are o majoritate de un singur vot în Camera Comunelor, dar o serie de deputați Conservatori pro-europeni s-au declarat dispuși să coopereze cu opoziția pentru a împiedica un Brexit fără acord. 

Unul dintre aceștia, Dominic Grieve, a declarat că măsura suspendării parlamentului ar fi "scandaloasă" și a avertizat că ar putea duce la căderea guvernului printr-o moțiune de cenzură. 

Jeremy Corbyn, liderul principalului partid de opoziție, Partidul Laburist, a anunțat că se va opune prin orice mijloace unui Brexit fără acord, inclusiv moțiune de cenzură și convocarea unor alegeri parlamentare anticipate înainte de 31 octombrie. 

Premierul Johnson, care a înlocuit-o în funcție pe Theresa May pe 25 iulie, a declarat că Marea Britanie va ieși din UE în orice condiții pe 31 octombrie. 

El a cerut renegocierea acordului cu UE, dar liderii Uniunii au declarat că singurul acord valabil este cel deja negociat de fostul premier May și respins de trei ori prin vot de Camera Comunelor.