Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tehnologia nucleară rusească invadează Africa. Contracte de zeci de miliarde de dolari (The Guardian)

africa_rosatom.jpg

Președintele Vladimir Putin asistă la ceremonia semnării de către președintele Rosatom, Alexey Likhachev și de un oficial congolez a unui acord de colaborare, mai 2019
Image source: 
TASS via theguardian.com

Rusia încearcă să câștige influență în Africa, dar și miliarde de dolari, livrând statelor africane tehnologie nucleară pe care unii experți o apreciază ca fiind ”necorespunzătoare”, relatează The Guardian. Reprezentanții Rosatom, Agenția Nucleară de stat din Rusia, care se ocupă atât de energia nucleară destinată scopurilor militare cât și civile, a contactat zeci de lideri de țări africane în ultimii doi ani, de multe ori cu succes.

Rosatom, care construiește deja un reactor nuclear în Egipt, în baza unui contract de 29 de miliarde de dolari, a încheiat acorduri și cu Uganda, Rwanda, Ghana, Africa de Sud dar și cu alte state africane.

Nigeria are un aranjament cu Rosatom pentru construirea unui reactor nuclear, iar acorduri în fază incipientă sunt puse în discuție cu Sudan, Etiopia și Republica Congo. Un birou rusesc pentru promovarea utilizării energie atomice a fost deschis în Zambia și desfășoară campanii de promovare finanțate cu generozitate.

Oferta de bază pentru un stat african include împrumuturi generoase și contracte de furnizare pe termen lung. De exemplu, în cazul contractului din Egipt, Rusia s-a oferit să suporte 85% din costurile de construcție.

Rosatom coordonează de asemenea mai multe programe de formare de specialiști în fizică nucleară în mai multe state africane, cum ar fi Kenya.

Rosatom exportă în general tehnologie bazată pe apă ușoară, considerată sigură dar nepotrivită pentru țările africane, după cum explică Névine Schepers, expert la Institutul Internațional de Studii Strategice din Londra. Tehnologia se folosește de obicei pentru centrale care produc peste 1000 de Megawați, ceea ce este prea mult pentru un stat african. Nu există infrastructură pentru distribuția unei asemenea cantități de energie. În plus în industria nucleară există regula ca niciun stat să nu producă mai mult de 10% din energia pe care o consumă din energie atomică, spune Schepers.

Vânzarea de energie atomică face parte dintr-un efort mai amplu pe care Rusia îl face pentru a câștiga influență în Africa. Prezența mercenarilor ruși în Africa de Sud și Sudan a atras în ultima vreme atenția, comentează The Guardian.