Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Expert: Demersul Avocatului Poporului la CCR e firesc, dar nu putem face abstracție de momentul ales

Asociatii magistrati numire procurori sefi.jpg

Incertitudini privind numirea procurorilor-șefi (Sursa foto: pixabay)
Incertitudini privind numirea procurorilor-șefi (Sursa foto: pixabay)

Sesizarea Curții Constituționale de către Avocatul Poporului în privința Codului Administrativ este un lucru firesc. O spune la RFI directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică, Ovidiu Voicu, după ce Renate Weber s-a adresat Curții amintite.

Avocatul Poporului, fostul europarlamentar ALDE Renate Weber, a argumentat în sesizarea de la CCR privind Codul Administrativ, între altele, faptul că nu existau motive ca documentul să fie adoptat prin Ordonanță de Urgență, așa cum a procedat Guvernul Dăncilă, din care a făcut parte până recent și ALDE.

Ovidiu Voicu spune că ”demersul în sine este unul bun și firesc, într-un cadru normal al statului de drept (...). Acum, noi nu putem să facem abstracție de moment, de faptul că doamna Weber a atacat la CCR această Ordonanță a doua zi după ce partidul care a susținut-o a ieșit de la guvernare”.

Ovidiu Voicu e de părere că decizia CCR nu este previzibilă: ”Nu este o decizie previzibilă. CCR așa cum știm este un organism politico-juridic, are o componentă politică însemnată și nu știm în acest moment cum vor înclina balanța diversele influențe politice legate de acest act. Să nu uităm că ceea ce numim baroni locai au cerut acest Cod Administrativ și îl susțin. În mod normal, dacă ne uităm la jurisprudența anterioară a CCR, ar trebui să fie respins în integralitatea lui (...), dar nu pot să spun că ar fi ceva previzibil, pentru că normalitatea la CCR din păcate nu mai e de mult timp la locul ei”.

 
Ovidiu Voicu, despre sesizarea CCR de către Avocatul Poporului în privința Codului Administrativ