Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franța: Guvernul avizează reducerea numărului de parlamentari

Guvernul francez a avizat o serie de proiecte prin care ar urma să se reducă numărul parlamentarilor, dar și felul în care sunt ei aleși. Reformele sunt un răspuns la mișcările sociale de amploare, respectiv protestele vestelor galbene. 

Trei proiecte de reformă instituțională au fost avizate de executivul francez, un răspuns adresat mai ales frământărilor sociale ale vestelor galbene. Potrivit inițiativelor, numărul de parlamentari s-ar putea reduce cu un sfert. Totodată, 20% dintre deputați ar urma să fie aleși prin sistemul proporțional și nu exclusiv prin cel majoritar, cum se întâmplă acum. 

Așadar, potrivit acestor planuri ale guvernului de la Paris, numărul deputaților ar urma să scadă de la 577, câți sunt în prezent, la 433, iar cel al senatorilor de la 348 la 271. O 87 de deputați, ar urma să fie aleși printr-un sistem de vot proporțional. 

Purtătoarea de cuvânt a guvernului a admis că este vorba de o reacție la protestele vestelor galbene. Este însă și o concesie făcută unor partide care s-au plâns că sunt discriminate de sistemul de vot. Printre ele Verzii și RN, Adunarea Națională, de extremă dreapta.