Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Trump la Varșovia: expresia unei relații cordiale

trump-vizita-polonia.jpg

 Donald Trump la îmbarcarea în Air Force One
Donald Trump
Image source: 
REUTERS/Carlos Barria

La sfârșitul acestei săptămâni, în Polonia se va marca împlinirea a 80 de ani de la declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial. Un  moment cu semnificații politice în prezent.

După cum remarcă publicația Euractiv, Donald Trump va fi primul șef de stat american care vine în Polonia pentru o aniversare a începutului celui mai sângeros conflict din istorie.

Puțini lideri importanți sunt așteptați însă în capitala Poloniei, întrucât președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel nu vin, în timp ce președintele rus, Vladimir Putin nu a fost invitat - spre deosebire de acum 10 ani, și aceasta din cauza anexării Crimeei.

Potrivit președinției poloneze, sunt așteptate aproximativ 40 de delegații străine, jumătate dintre ele conduse de șefi de stat.

Venirea lui Trump este un semn al legăturilor calde dintre Washington și Varșovia, într-un moment în care ambele țări sunt în confruntare cu  Uniunea Europeană.

Trump, care este ostil în mod deschis UE, s-a ciocnit cu Bruxelles cu privire la probleme precum comerțul sau ambițiile nucleare ale Iranului.

Și guvernul de dreapta al Poloniei s-a aflat pe poziții contrare cu UE, din cauză că a dispus tăieri într-una dintre ultimele păduri primordiale ale Europei și a introdus reforme judiciare pe care Bruxelles-ul le consideră amenințări la adresa statului de drept.

La Varșovia este așteptat și președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy, un partener important pentru Polonia, care consideră că securitatea sa depinde de rămânerea Ucrainei în afara sferei de influență a Rusiei.

Nu toate sunt însă perfecte în relația polono ucraineană. Kyiv Post vorbește despre un subiect sensibil care va fi abordat de cei doi președinți la Varșovia.

Este vorba despre permisele rutiere internaționale emise de Polonia. Din 2009, a fost stabilită o cotă de 200.000 de permise universale. Dar  în 2019, Polonia a stabilit o cotă de130.000. De ce a decis Polonia să reducă numărul de permise? Principalul argument al echipei de negocieri  poloneze a fost că, dacă șoferii Uniunii Europene trebuie plătiți mai mult, atunci șoferii polonezi vor deveni necompetitivi în concurența cu cei din Ucraina.

În ciuda dinamicii pozitive a schimburilor comerciale dintre Ucraina și UE, acțiunile guvernului polonez blochează nu doar comerțul bilateral, ci și exportul și tranzitul către Germania și Franța.