Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Numărul românilor din străinătate înscriși la alegeri, dezamăgitor. Teama de Fisc și lipsa informațiilor, printre motivele invocate

Numărul românilor din străinătate înscriși pentru vot la prezidențiale este dezamăgitor de mic, transmite Autoritatea Electorală, cu două săptămâni înainte de expirarea termenului-limită de înscriere. 

S-au înscris sub 30 de mii de persoame, iar instituția face apel către românii din străinătate să se înregistreze pentru ca autoritățile să înființeze secții de votare. Perioada de concedii, teama nefondată că datele vor fi folosite de Fisc sau lipsa de informare – sunt printre cauzele invocate de Septimius Pârvu, de la Expertforum: 

Depinde ce însemană dezamăgitor. Cred că putem fi dezamăgiți în funcție de așteptări. Este un context în care se suprapun mai multe aspect. În primul rând legea a fost modificată destul de recent. Deci timpul este destul de scurt. Se suparpune și peste vară Cred că mai există o componentă: lipsa de încredere în modul în care sunt organizate aceste proceduri. Am văzut tot felul de discuții, incluisv de date care ajung la ANAF pentru dubla impozitare și chstiuni din acestea care îi sperie pe cetățeni.

(…)
Cred că în aceste două săptămâni în care se mai pot face înscrieri atât AEP, cât și MAE, trebuie să facă toate eforturile pentru a transmite informația acolo unde este necesară. 

 

Ascultă AICI interviul integral: