Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: Libertatea de mișcare "va continua" după 31 octombrie

brexit.jpg

Brexit
Libertatea de mișcare pentru cetățenii UE va continua după 31 octombrie 2019
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Guvernul britanic a renunțat la planurile de  suspenda libertatea de mișcare a cetățenilor din Uniunea Europeană în cazul unui Brexit fără acord după 31 octombrie. Planurile au fost abandonate din cauza riscului de invalidare în justiție. 

Avocați angajați de ministerul de interne au avertizat că tentativa de a schimba legea ar genera haos, potrivit unui articol publicat de duminicalul Sunday Times.

Termenul de 31 octombrie este prea timpuriu pentru ca guvernul să poată trece un proiect de lege prin parlament, iar folosirea legii retragerii din UE ca bază pentru a ocoli parlamentul ar putea fi contestată în justiție cu șanse de 70% de a fi invalidată, potrivit juriștilor. 

Acest lucru ar risca anularea altor 500 de măsuri luate până acum în baza aceluiași temei juridic. Comitetul guvernamental care pregătește măsurile în cazul unui Brexit fără acord a căzut de acord, potrivit lui Sunday Times, să limiteze libertatea de mișcare a cetățenilor UE prin "schimbări vizibile", cum ar fi interzicerea intrării în Regatul Unit a celor cu condamnări la închisoare cu executare de peste un an, 

La ora actuală funcționează o "schemă de stabilire" pentru cetățenii UE deja aflați în Marea Britanie, prin care cei aflați de cel puțin cinci ani aici primesc statutul de rezident permanent, iar cei aflați de mai puțin de cinci ani primesc statut de rezident temporar. 

Potrivit estimărilor oficiale în Regatul Unit se află la ora actuală circa 3,2 milioane de cetățeni UE, dintre care circa un milion au făcut cerere de rezidență conform schemei guvernamentale. 

Prim ministrul Boris Johnson a declarat că Marea Britanie va ieși din UE la 31 octombrie, data limită stabilită de liderii Uniunii în luna aprilie a acestui an, cu sau fără acord.