Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mai poate fi oprit un Brexit fără acord? Dacă da, cum?

boris_johnson.jpg

Boris Johnson
Sursa imaginii: 
Getty Images

Parlamentarii britanici opuși unei ieșiri a țării din Uniunea Europeană fără acord la 31 octombrie vor încerca în această săptămână să oprească o astfel de posiblitate. Prim ministrul Boris Johnson dorește un Brexit în orice condiții la această dată. 

Sesiunea parlamentară este programată să înceapă marți, dar opoziția și rebelii din Partidul Conservator condus de premierul Johnson se pregătesc să introducă un proiect de lege care să interzică un Brexit fără acord. 

Parlamentarii au la dispoziție doar trei sau patru zile pentru a trece prin cele două camere legislative acest text, dat fiind că premierul Johnson a solicitat și a obținut din partea Reginei Eisabeta a II-a suspendarea parlamentului din perioada 9 - 12 septembrie până pe 14 octombrie. 

Suspendarea sau prorogarea cum mai este numită a stârnit acuzații vehemente din partea oponenților Brexit fără acord, unii mergând până la a o califica drept "puci constituțional".

Dar înaintea debutului mini-sesiunii parlamentare premierul Johnson se va întâlni cu deputații rebeli din propriul partid, în frunte cu foști miniștri ai cabinetului condus de predecesoarea sa, Theresa May, cum ar fi fostul ministru al finanțelor, Phillip Hammond și fostul ministru al justiției, David Gauke, care consideră că un Brexit fără acord ar fi dezastruos pentru Marea Britanie, în primul rând din punct de vedere economic.

El va încerca să-i convingă să-l sprijine în negocierile sale cu liderii europeni pentru a ajunge la un nou acord, cel existent fiind respins de trei ori prin vot de Camera Comunelor.

Premierul Johnson dorește eliminarea așa numitului "backstop", o soluție de avarie pentru frontiera dintre Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord, după perioada de tanziție post-Brexit care ar implică rămânerea UK într-o uniune vamală pe termen nelimitat cu UE, dacă nu se reușește negocierea unui nou acord comercial.

Negociatorul șef al UE, Michel Barnier, a repetat însă din nou poziția Uniunii și anume că backstop nu poate fi eliminat, arătându-se pesimist cu privire la ajungerea la un acord înainte de 31 octombrie. 

Moțiune de cenzură?

Ce se întâmplă însă dacă așa cum este mai degrabă de așteptat parlamentarii nu reușesc să adopte un proiect de lege anti Brexit fără acord?

Camera Comunelor
Opoziția dorește adotarea unei propuneri legislative de interzicere a unui Brexit fără acord
Sursa imaginii: 
Sky News

Deputații ar putea introduce moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de premierul Johnson și în teorie aritmetica parlamentară le-ar fi favorabilă, deoarece guvernul are o majoritate de un singur vot în Camera Comunelor și cum mai mulți rebeli Conservatori au declarat public că ar fi gata să voteze alături de opoziție pentru a opri un Brexit fără acord șansele de reușită ale unei astfel de moțiuni sunt reale.

Problema e ce se întâmplă după aceea, pentru că premierul destituit are 14 zile la dispoziție pentru a forma un nou guvern, iar opoziția trebuie să caute un premier alternativ, în condițiile în care Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist principalul partid de opoziție, complet inacceptabil nu doar rebelilor Conservatori, ci chiar și în rândul propriului partid, fiind perceput ca un stângist radical. 

S-ar putea ajunge la alegeri parlamentare anticipate, dar acest lucru în sine nu poate împiedica un Brexit fără acord, pentru că timpul se scurge în mod inexorabil către un astfel de deznodământ.

Dar chiar și dacă parlamentarii reușesc să adopte în trei zile o lege care să interzică Brexit fără acord, ministrul responsabil de pregătirea țării pentru o asemenea situație, Michael Gove, a refuzat să excludă posibilitatea nesocotirii de către guvern a unei astfel de legi.

În plus, prelungirea pentru un nou termen a Brexit, fixat inițial pentru 31 martie 2019, trebuie solicitată de prim ministrul britanic, care ar trebuie în acest caz să fie altul decât Boris Johnson.

Și mai important, nu este deloc evident că cei 27 de lideri ai statelor membre UE vor mai fi dispuși să prelungească încă o dată această situație incertă generată de incapacitatea clasei politice britanice de a găsi o soluție unei probleme create de ea însăși. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ