Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: Opoziția vrea amânarea, Boris amenință cu alegeri anticipate

boris_brexit.jpg

Boris Johnson
Premierul Boris Johnson dorește ieșirea din UE pe 31 octombrie 2019 cu orice preț
Sursa imaginii: 
Getty Images

Opoziția parlamentară din Marea Britanie se pregătește să interzică prin lege ieșirea țării din Uniunea Europeană fără acord. În replică, prim ministrul Boris Johnson amenință cu convocarea unor alegeri parlamentare anticipate. 

În prima zi a sesiunii parlamentare de toamnă opoziția se pregătește să introducă un proiect de lege care să interzică ieșirea Marii Britanii din UE fără acord. 

Proiectul prevede amânarea Brexit până pe 31 ianuarie 2020 dacă până pe 19 octombrie 2019 Camera Comunelor nu a aprobat un acord cu liderii UE. 

Opoziția are la dispoziție numai trei sau patru zile pentru trecerea prin Camera Comunelor și Camera Lorzilor a proiectului, întrucât parlamentul a fost suspendat de Regina Elisabeta a II-a la cererea premierului Johnson, din perioada 9 - 12 septembrie până pe 14 octombrie. 

Premierul Johnson a exclus orice amânare a Brexit și a repetat că Marea Britanie va ieși din UE cu sau fără acord pe data de 31 octombrie 2019. 

El a spus că interzicerea prin lege a unui Brexit fără acord face imposibilă negocierea cu liderii UE și că el nu va solicita în niciun fel de circumstanță acestora o nouă amânare. 

Data Brexit a fost fixată inițial pentru 29 martie 2019, apoi a fost amânată pentru 12 aprilie, iar ulterior pentru 31 octombrie, după ce Camera Comunelor a votat de trei ori împotriva acordului negociat de fostul premier Theresa May, care a fost ulterior înlocuită în funcție de Boris Johnson pe 25 iulie. 

Alegeri anticipate?

Premierul Johnson dorește renegocierea acordului, dar liderii UE au spus în repetate rânduri că actualul acord este singurul oferit Marii Britanii.

Secție de votare în Londrra la alegerile parlamentare din mai 2015
Alegătorii ar putea fi chemați la urne pentru a treia oară în patru ani pentru a alege Camera Comunelor
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Confruntat cu această situație, premierul Johnson, care este liderul Partidului Conservator, a avertizat că va cere convocarea unor alegeri parlamentare anticipate pe 14 octombrie. 

Pentru convocarea unui scrutin parlamentar anticipat este însă nevoie de votul a 2/3 dintre cei 650 de deputați, ceea ce face necesar acordul opoziției. 

Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a declarat că este gata de alegeri anticipate, dar nu este deloc sigur că poziția sa are sprijin majoritar în rândul principalului partid de opoziție. 

În cazul convocării alegerilor parlamentare anticipate pe 14 octombrie acesta ar fi al treilea scrutin legislativ în patru ani după cele din 2015 și 2017, iar dacă premierul Johnson pierde alegerile atunci ar deveni prim ministrul cu cel mai scurt mandat de la înființarea postului în 1721. 

La ora actuală Partidul Conservator are o majoritate de un singur vot în Camera Comunelor împreună cu aliații săi din Partidul Democrat Unionist din Irlanda de Nord, dar cel puțin 20 de deputați din Partidul Conservator ar fi gata să voteze alături de opoziție pentru interzicerea unui Brexit fără acord.