Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Viitoarea echipă von der Leyen se lasă așteptată

p040914-678212.jpg

Ursula Pompeo
Ursula von der Leyen aici cu Michael Pompeo) nu are înca o echipa, dar are o agenda de sef de Comisie Europeana
Image source: 
European Union 2019

Ursula von der Leyen își continuă întâlnirile cu candidații la funcția de comisar european, dar echipa tot nu este completă: lipsește Italia. Von der Leyen a promis ca jumătate din echipă vor fi femei, o promisiune greu de ținut. 

Nicio informație nu este și nici nu va fi validată de surse oficiale acum, totul rămâne la nivel de zvon și speculație. 

Totuși, anunțul este așteptat pentru finalul săptămânii când echipa von der Leyen ar trebui să fie completă și deja adusă la cunoștința Parlamentului European.

Problema este că Italia tot nu și-a desemnat un candidat (sau mai precis o candidată pentru a întruni paritatea). Aflată in criză guvernamentală, Roma întârzie procesul european de creare a viitoarei Comisii Europene. 

Cazul nu este izolat. România, printre putinele care a propus doi candidați, un bărbat și o femeie, i-a văzut pare-se pe ambii respinși de von der Leyen. Se așteaptă deci o nouă candidată, tot de dragul parității. 

In fine, se mai zice că distribuirea portofoliilor este o altă sarcină ingrată a președintei alese a Comisiei. Polonia are toate șansele sa primească agricultura (asta se vede și în desemnarea candidatului Janus Wojciechowski) și că poate Franța ar avea un post economic pentru candidata Sylvie Goulard. 

Unele surse spun că România ar primi transporturile, și nu energia și asta dacă candidata ar fi Ramona Mănescu.

Întregul proces este învăluit de mister. Oficial, Comisia Europeană a anunțat că nu va comunica nimic nici despre candidați și nici despre portofolii. 

Viitoarea echipă va trebui să treacă prin examinarea Parlamentului European la sfârsitul acestei luni pentru a fi votată în a doua sesiune plenară a lunii octombrie. 

Comisia von der Leyen își începe activitatea la 1 noiembrie și va avea 27 de membrii întrucât Marea Britanie s-a auto exclus din acest proces.