
Politică
Brexit: Boris Johnson pierde controlul în favoarea Parlamentului
boris_johnson.jpg

După o dezbatere fără precedent, Camera Comunelor a votat cu 328 la 301 în favoarea unei ordini de zi în noua sesiune de toamnă care prevede introducerea unei inițiative a opoziției care spune că dacă un acord cu UE nu este aprobat până pe 16 octombrie atunci guvernul va fi obligat să ceară liderilor UE amânarea Brexit până pe 31 ianuarie 2020.
Premierul Johnson, care a preluat funcția de la Theresa May pe 25 iulie anul acesta, a promis că Marea Britanie va ieși din UE la 31 octombrie, termenul fixat de liderii UE, în orice condiții, chiar și fără un acord.
Opoziția va introduce miercuri proiectul de lege și are la dispoziție trei zile pentru aprobarea sa în Camera Comunelor și în Camera Lorzilor, deoarece după data de 9 septembrie parlamentul urmează a fi suspendat până pe 14 octombrie, decizie luată de Regina Elisabeta a II-a la solicitarea premierului Johnson.
Imediat după înfrângerea de marți seara, chiar la primul vot în calitate de șef al guvernului (fapt fără precedent din 1793 încoace), premierul Johnson a declarat că dacă proiectul de lege care l-ar obliga să ceară o nouă amânare a Brexit va fi adoptat, atunci el va solicita dizolvarea Camerei Comunelor și organizarea de alegeri parlamentare anticipate pe 15 octombrie.
Numai că alegerile parlamentare anticipate nu pot fi convocate decât în baza votului a 2/3 dintre cei 650 de deputați, adică 434, în condițiile în care Partidul Conservator al cărui lider este premierul Johnson a rămas cu 289 de deputați, iar Partidul Laburist - principalul din opoziție cu 247 deputați - nu este dispus să accepte un scrutin anticipat în termenii premierului.
Rebeli excluși
În votul de marți seara 21 de deputați Conservatori au sprijinit moțiunea opoziției și ca urmare au fost excluși din grupul parlamentar al partidului de guvernământ.

Dintre cei 21 doar unul nu ocupase până acum funcții ministeriale și în listă se regăsesc nume ilustre, precum fostul ministrul de finanțe, Phillip Hammomd, fostul ministru al justiției, David Gauke, sau cel mai longeviv deputat, Kenneth Clarke, ales în Camera Comunelor fără întrerupere din 1970 și care a ocupat diverse funcții ministeriale timp de 20 de ani sub premierii Margaret Thatcher, John Major și David Cameron sau Nicholas Soames, nepotul lui Winston Churchill.
Rebelii Conservatori consideră că un Brexit fără acord ar fi dezastruos pentru economia britanică și sunt dispuși să-și sacrifice cariera politică prin votul lor împotriva guvernului premierului Johnson.
Ziua de miercuri are toate șansele să fie una dramatică. Proiectul de lege privind interzicerea unui Brexit fără acord nu va întâmpina mari dificultăți în Camera Comunelor, în schimb în Camera Lorzilor sprijinitorii premierului, care sunt minoritari, au promis să îngreuneze adoptarea, anunțând introducerea a peste 90 de amendamente.