Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sandu: Deciziile abuzive legate de expulzarea profesorilor turci au fost luate de fostul director SIS și adjunctul său

poza_fete_plang.jpg

6 septembrie 2018, Aeroportul Internațional Chișinău. Fiica unui profesor turc, extrădat de autoritățile moldovenești
Image source: 
Foto: jc.md

„Există probe care demonstrează că deciziile abuzive legate de expulzarea profesorilor turci, au fost luate de fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari și de fostul director adjunct al SIS, Alexandru Baltaga”, declară premierul moldovean, Maia Sandu, la un an de la expulzarea celor șapte profesori turci de pe teritoriul R.Moldova.   

„Fac apel și către procurorul orașului Chișinău, dar și către procurorul general, să se asigure că acest caz este investigat cu cea mai mare seriozitate și la momentul potrivit societatea să fie informată, să ne fie oferite mai multe detalii despre acest abuz și, respectiv, cei care sunt implicați, să fie sancționați”, declară șefa Cabinetului de Miniștri de la Chișinău.

Totodată, premierul a solicitat procurorilor din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău să investigheze acest caz „cu toată seriozitatea și să nu tergiverseze procesul”.„Există niște suspiciuni că acolo procurorii nu sunt suficient de interesați ca să cerceteze această cauză cu toată seriozitatea”.

La începutul lunii august, Procuratura municipiului Chişinău a deschis o cauză penală pe faptul excesului de putere sau depăşirii atribuţiilor de serviciu, în cazul expulzării celor șapte profesori turci de pe teritoriul R. Moldova. Sunt vizați angajaţi ai Biroului Migraţie şi Azil al Ministerului Afacerilor Interne şi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate, scrie portalul anticoruptie.md de la Chișinău.

Procurorii au pornit o cauză penală în baza materialelor anchetei, efectuate de Serviciul protecție internă și anticorupție al Ministerului Afacerilor Interne, dar și ținând cont de hotărârea de condamnare a R. Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) pentru încălcarea drepturilor cetăţenilor turci, declarați indizerabili pe teritoriul R.Moldova. 

Conform aceleiași hotărâri din 11 iunie 2019, Guvernul Republica Moldova a fost a obligat să achite câte 25.000 de euro pentru cinci cetăţeni turci, ale căror drepturi au fost încălcate şi care s-au adresat la CEDO, suma totală constituind de 125.000 de euro.

Autoritățile de la Ankara au solicitat Chișinăului arestarea celor șapte profesori turci pentru simplu motiv că lucrează în școlile finanţate de Fethullah Gulen, acuzat de organizarea unei lovituri de stat în Turcia. După extrădarea celor șapte profesori turci, organele de drept din Ankara au condamnat până în prezent cinci dintre aceștia, pentru pretinse activități teroriste. Ultimii doi au fost condamnați în lunile iulie–august curent.  

Amintim că, cei șapte angajați ai liceului ”Orizont” au fost reținuți de SIS, urcați forțat într-un microbuz și două mașini și duși într-o direcție necunoscută. Ulterior, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că șapte cetățeni străini, ”suspectați de legături cu o grupare islamistă, au fost declaraţi indezirabili şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova”.

Mai mulți eurodeputați, șocați de ce s-a întâmplat la Chișinău, au trimis o scrisoare președintelui prorus, Igor Dodon și premierului moldovean, Pavel Filip prin care solicită să fie respectate drepturile omului și le-au reamintit oficialilor moldoveni că trebuie să respecte Carta Europeană a Drepturilor Omului, subliniind că Republica Moldova este parte a procesului liberalizat de vize şi parte a Consiliului Europei.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre expulzarea profesorilor turci de pe teritoriul R.Moldova