Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iohannis: Guvernul PSD a făcut mult rău României și ar fi trebuit să plece demult

presedinte_klaus_iohannis.jpg

Sursa imaginii: 
presidency.ro

În loc să-i dea premierului Viorica Dăncilă un răspuns privind miniștrii interimari, Klaus Iohannis a lansat, de la Cotroceni, un nou atac la adresa executivului pe care l-a acuzat că nu a luat măsurile ce se impuneau în cazul Caracal, fiind preocupat să rămână la putere.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că PSD este specialist în a tărăgăna lucruruile, sperând ca oamenii să uite de fapt cui revine responsabilitatea, referindu-se la răspunsul Guvernului la solicitarea sa privind luarea de măsuri în cazul Caracal. 

"Am și indicat Guvernului în ședința CSAT din 30 iulie ce măsuri esențiale ar trebui luate cu prioritate. PSD, preocupat însă de soluționarea crizelor interne, continuă să ignore rezolvarea urgențelor care sunt importante pentru cetățeni și care au un impact direct asupra vieții și siguranței lor de zi cu zi. Am văzut doar câteva măsuri punctuale, luate la cald, sub presiunea publică, și grija de a muta șefi de la o instituție la alta, fără să-i sancționeze pentru incompetența lor.", a declarat Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Aşa arată o guvernare eşuată, a spus preşedintele referindu-se la lipsa investiţiilor şi la lupta pentru putere din PSD. 

"Vedem în aceste zile doar o luptă politică surdă pentru a rămâne cu orice preț la putere. Tot ceea ce avertizam la începutul anului despre buget din păcate s-a adeverit. Investiții majore nu se fac, spitale și autostrăzi nu se construiesc. PSD nu este preocupat de toate aceste lucruri, lucruri care sunt de maxim interes pentru oameni, ci doar de a-și securiza puterea, scoțând funcții la mezat.", a completat Iohannis.  

La începutul declarației, președintele a transmis condoleanțe familiei reprezentantului misiunii diplomatice a României, care și-a pierdut viața în urma atentatului de la kabul. Klaus Iohannis a precizat că a decis să îl decoreze post-mortem cu Ordinul  Național Steaua României.  

"În semn de recunoștință și apreciere pentru dăruirea și curajul său, pentru spiritul de sacrificiu dovedit am decis să-l decorez post-mortem cu ordinul național Steaua României în grad de cavaler cu însemn de război. Totodată, îi urez multă sănătate și recuperare cât mai rapidă românului nostru rănit în același atac sângeros", a afirmat președintele României.

Preşedintele Klaus Iohannis este aşteptat să ia o decizie cu privire la propunerile de interimari pentru ministerele deţinute de ALDE, partid ai cărui reprezentanţi s-au retras din Guvern.
Premierul Viorica Dăncilă a trimis la Cotroceni propuneri de interimari pentru cele trei ministere deţinute de ALDE: Energie - Niculae Bădălău, Mediu - Ioan Deneş, Relaţia cu Parlamentul - Radu Oprea.

Dăncilă a afirmat marţi, într-o postare pe Facebook, că aşteaptă răspunsul șefului statului privind propunerile de miniştri interimari pentru Energie, Mediu şi relaţia cu Parlamentul, spunând că încă mai speră ca preşedintele să dezvolte capacitatea de a înţelege că blocarea Executivului nu ajută guvernarea şi stabilitatea ţării şi să îşi dea seama că ”vendetele cu care ne-a obişnuit fac rău în primul rând oamenilor, şi nu adversarilor dumnealui politici”.