
Politică
Poate merge Armenia spre Occident? Ce spune un scriitor armean la Krynica
paruyr_hayrikyan_.jpg

În 2013, când a candidat la președinția Armeniei, el a fost ținta unui atac armat în care a fost rănit destul de grav. În urmă cu un an, în Armenia, protestele masive contra abuzurilor și corupției clasei politice l-au adus în fruntea guvernului pe Nikol Pașinian, un lider al mișcării de stradă. S-a spus atunci că în Armenia a avut loc o adevărată revoluție.
Ovidiu Nahoi l-a întâlnit pe scriitorul și disidentul Paryur Hairykian la Forumul Economic de la Krynica și l-a întrebat care este situația acum în Armenia.
Paruyr Hayrikyan: Da, a fost un fel de revoluție, o așa-zisă revoluție, pentru că după asta noi n-am schimbat Constituția și nu ne-am schimbat politica externă. La început a părut o reală posibilitate pentru reforme adevărate și desigur că au fost câteva, dar foarte mici. Nu ne putem declara mulțumiți cu asemenea schimbări.
Ovidiu Nahoi: Care ar fi, de fapt, Armenia pe care v-o doriți dumneavoastră?
Paruyr Hayrikyan: Am fost, timp de mulți ani, deținut politic. Am fost implicat în mișcarea pentru independență și am nutrit multe visuri. Am fost alături de mulți prieteni, în special Valeriu Graur, din Moldova. Am fost împreună în închisori și am protestat, îndeosebi prin greva foamei, atunci când eram închiși. Noi ceream atunci referendumuri pentru independență. Și noi eram încredințați că națiunile noastre vor vota corect. Asta se întâmpla în anii 1970 și 1980. Am stat timp de 18 ani în închisorile sovietice și în deportare. Și Valeriu Graur, prietenul meu, lupta pentru independența Moldovei. Acum, din câte știu, Valeriu Graur se află în București.
Visul nostru era să avem o țară liberă și independentă. Și la început, în anii 1990, țările noastre au mers în această direcție. Dar mai târziu, agenții KGB au preluat puterea . KGB a aranjat conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan și acum avem probleme de ordin obiectiv și subiectiv. Obiectiv, pentru că noi, Armenia, suntem înconjurați de țări care nu ne sunt prietene. Problemele subiective constau în modul în care Armenia este guvernată. Armenia se află, la fel ca mai înainte, sub controlul Moscovei. Așa că noi trebuie să facem din Armenia o țară democratică, astfel încât să putem avea legături cu Uniunea Europeană, NATO și, în general, lumea civilizată.
Ovidiu Nahoi: Dar populația ar susține calea europeană?
Paruyr Hayrikyan: Noi am făcut un sondaj, înainte de decizia fostului președinte Sarkizian de a merge în aria de influență a lui Vladimir Putin și a rezultat că 65% din populație preferă Uniunea Europeană și doar 15 procente preferau Rusia. Și aceasta în condițiile în care Rusia vrea să pară un prieten al Armeniei. Dar, în realitate, Rusia nu poate fi prietena altei țări. Pentru că, dacă ești bun, ești mai întâi de toate bun cu familia ta, cu ai tăi, cu cetățenii tăi. Dar dacă tu îți ții cetățenii proprii sub control și sub presiune, cum poți fi prieten cu alte națiuni?