Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Demisia lui Jo Johnson, fratele anti-Brexit al premierului pro-Brexit

jo_boris.jpg

Jo Johnson și Boris Johnson
Jo Johnson este fratele mai mic eurofil al euroscepticului Boris Johnson
Sursa imaginii: 
Peter MacDiarmid/Shutterstock

Jo Johnson, fratele prim ministrului britanic Boris Johnson, a demisionat din funcția de ministru adjunct al învățământului. Un pro-european convins, el a menționat ca motiv un conflict între loialitatea familială și interesul național. 

Jo Johnson a anunțat pe lângă demisia din funcția de ministru responsabil cu învățământul universitar și intenția de a nu mai candida în alegerile parlamentare viitoare. 

El a afirmat că motivul demisiei sale este "tensiunea de nerezolvat" între rolul pe care îl juca și legătura de familie.

Demisia sa survine a doua zi după înfrângerea din Camera Comunelor a premierului Johnson care a fost practic umilit de deputații care au adoptat un proiect de lege ce nu permite prim ministrului ieșirea din Uniunea Europeană fără un acord decât cu aprobarea parlamentului. 

Premierul Johnson a promis la preluarea funcției de la Theresa May pe 25 iulie că Marea Britanie va ieși din UE la 31 octobrie 2019 orice s-ar întâmpla. 

Dar noul premier și-a creat numeroși adversari în parlament unde opoziția față de un Brexit fără acord, așa cum se profila până acum câteva zile, a devenit tot mai puternică și la votul de miercuri 21 de deputați Conservatori, între care mai mulți foști miniștri de frunte, au sfidat guvernul, contribuind decisiv la victoria opoziției și ca urmare au fost excluși din grupul parlamentar al partidului de guvernământ. 

Excluderea pare să fi umplut paharul pentru Jo Johnson, care la referendumul din 23 iunie 2016 a făcut campanie pentru rămânerea în UE, în timp ce fratele său a fost liderul campaniei pro-Brexit. 

Familie politică

Jo Johnson nu s-a împăcat cu ideea unui Brexit mai ales unul fără acord și a sprijinit ideea unui al doilea referendum după respingerea de către Camera Comunelor a acordului cu UE negociat de fostul premier Theresa May.

De la stânga la dreapta: Stanley, Rachel, Boris și Jo Johnson
De la stânga la dreapta: Stanley, Rachel, Boris și Jo Johnson - o familie politică
Sursa imaginii: 
Sky News

De altfel Jo Johnson a demisionat și din precedentul guvern în semn de protest față de strategia Brexit a premierului May. 

În vârstă de 47 de ani, Jo Johnson nu-i datorează în niciun fel cariera politică fratelui său Boris. El a fost un apropiat al fostului premier David Cameron, a fost ales deputat în 2010 și a fost numit în primul său post ministerial în 2014, pe când Boris era primar al Londrei și nici nu revenise în parlament. 

Tatăl său, Stanley Johnson a fost eurodeputat Conservator, iar sora sa Rachel, jurnalistă de profesie, a candidat pentru partidul anti-Brexit Change UK în alegerile europene din 23 mai 2019. 

Se pare că Brexit, care a divizat profund societatea britanică, a afectat și familia Johnson, chiar în anul în care Boris și-a văzut visul îndeplinit și a devenit prim ministru.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ