Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Deputat francez la Krynica: ”A vorbi cu Rusia nu înseamnă slăbiciune!”

Frédéric Petit

Deputatul francez Frédéric Petit, care reprezintă rezidenții francezi din Diaspora în regiunea Europei Centrale și Balcanilor, a fost unul dintre invitații la ediția din acest an a Forumului Economic de la Krynica. El a participat la o dezbatere despre cultura libertății, așa cum este ea percepută în Est și în Vest. 

După dezbatere, Ovidiu Nahoi l-a întrebat pe deputatul Frédéric Petit dacă simte cumva că există azi amenințări la adresa libertății.

Frédéric Petit: Nu cred că astăzi libertatea noastră este cu adevărat amenințată. Ceea ce am și spus este că adevărata libertate creează conflicte. Sunt oameni care nu văd la fel libertatea, nu au aceleași concepții de viață. Adevărata libertate constă în faptul că în acele societăți libertatea se dezvoltă și în plus, apar conflicte care trebuie gestionate. Asta cred că produce un pic de teamă, dar eu nu cred, precum alți paneliști, că libertatea se află sub amenințare sau că există un complot pentru a readuce tirania. Eu nu mă simt amenințat în libertatea mea, în libertatea mea de credință, de gândire sau de acțiune.

 

Ovidiu Nahoi: Este libertatea un concept de natură occidentală?

Frédéric Petit:  Nu... nu. Am auzit aici oameni care au făcut diferite referiri la Vest și la Est. Există diferențe, dar nu este vorba de confruntare. Această confruntare este un pic instrumentalizată , după opinia mea. Evident, știu că percepția libertății și a sacrificiului pentru libertate sunt complet diferite, la nivelul generației mele, în Polonia și în Franța. Mulți polonezi au fost trimiși în închisori pentru că au cerut libertate. Sunt lucruri și emoții foarte diferite. Polonia este o țară 90% catolică, foarte omogenă, țara mea este complet diferită. Sunt istorii diferite care îi pot șoca pe unii și ceilalți , dar eu mă simt acasă peste tot.

 

Ovidiu Nahoi: Cum vedeți noua politică anunțată recent de președintele Macron, prin care dorește deschiderea unui dialog cu Rusia, pentru menținerea acesteia în Europa?

Frédéric Petit:  Cred că trebuie să discutăm. Unii văd asta ca pe o slăbiciune, dar eu sunt mândru de o asemenea abordare. Asta nu înseamnă că Rusia poate face orice, că  noi putem apărea slabi în fața ei. Dar trebuie să discutăm chiar și cu adversarii despre cum putem reduce conflictele care ne separă și cum să eliminăm impresia că cealaltă parte nu vrea să coopereze , trebuie să menținem o anumită relație. Asta nu înseamnă o slăbiciune -  e pur și simplu o analiză a jurnaliștilor.

 

Ovidiu Nahoi: Și totuși, pentru că ne aflăm aici, aproape de limita răsăriteană a UE și NATO, unele națiuni din această regiune pot fi îngrijorate, date fiind anumite experiențe istorice.

Frédéric Petit:  Pot spune că uneori cei din vest nu înțeleg la fel amenințarea pe care o resimt cei din est. Și asta e valabil și în cadrul Europei Apărării. Pentru un polonez, amenințările arată diferit decât pentru un spaniol sau un francez. Dar asta nu trebuie să ne facă să spunem că Macron face aranjamente cu Putin. Trebuie să discutăm și să explicăm.

Cei din est le pot spune celor din vest: pentru voi, amenințarea vine din sud și e de natură teroristă. Pentru noi, amenințareavine dinspre Răsărit. Trebuie să înțelegem asta și atunci când discutăm despre apărarea comună europeană trebuie să punem pe masă toate amenințările pe care le resimțim, unii și ceilalți. Dar mai sunt și alte motive de teamă. În opinia mea, de exemplu, marea amenințare vine dinspre Arctica. Acolo, cred că amenințarea rusă este mai mare decât la Marea Baltică sau Marea Neagră. Și mai sunt provocări care vor veni. Deci, cei din vest trebuie să înțeleagă temerile europenilor din est. Dar nici Franța nu poate fi acuzată că ar trăda cumva Polonia și s-ar alia cu Rusia, într-o manieră care a mai avut un corespondent în istorie. Este complet altceva. Și vă voi da un exemplu de securitate civilă, nu militară. La noi, în Franța, oamenii din nord nu înțeleg teama de incendii a celor din sud. Și trebuie să li se explice: nu fumați aici, pentru că ați putea aprinde focul. Ei bine, trebuie să li se explice faptul că aici noțiunea de securitate e diferită. Este un exemplu de securitate civilă dar, la fel, în ce privește Europa Apărării, trebuie să înțelegem că istoriile, geografiile și sensibilitățile nu sunt la fel. Să luăm exemplul Estoniei. În regiunea din estul capitalei Tallin, mulți pot spune că se simt ca în Crimeea. Cine știe asta în Franța? Cine vorbește despre asta? Și e normal ca un estonian să spună: stați puțin, eu am o viziune diferită față de cineva din Franța sau din Italia. Dar asta nu trebuie să ne împiedice, trebuie să discutăm și cred că asta se întâmplă și discuțiile avansează între partenerii europeni.