Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Poate avea România un forum ca la Krynica?

RFI Romania la Forumul Economic de la Krynica

Cine și-ar fi putut închipui, în 1992, că lucrurile vor putea lua o asemenea amploare? În acea toamnă, 300 de oameni se adunau pentru o dezbatere consacrată împlinirii a trei ani de la schimbările politice petrecute în Polonia și întreaga Europă Centrală și de Est.

Astăzi, Forumul Economic de la Krynica găzduiește 5000 de participanți – lideri politici , miniștri, președinți ai unor mari companii , directori ai burselor de valori, intelectuali publici , analiști, comentatori și așa mai departe.

De la economie și ecologie, de la securitate cibernetică la viitorul Europei, relația cu Ucraina, securitatea, inclusiv la Marea Neagră, energiile alternative, dar și libertatea presei sau tendințele culturale toate își au locul lor bine stabilit în agenda conferinței – o agendă care ocupă o broșură a conferinței de peste 300 de pagini. Astfel că este imposibil să cuprinzi de unul singur întregul eveniment.

Trebuie spus că firmele poloneze dar și companiile străine care investesc în această țară susțin evenimentul, însemnele lor se văd peste tot, și de altfel fără aportul lor, organizarea unui forum de asemenea amploare ar fi de neimaginat.

Venind din România, nu poți să nu privești toate acestea cu admirație și cu un dram de invidie.

Dar ce înseamnă organizarea unui astfel de eveniment și ce aduce Poloniei acest Forum Economic? Marek Marszalek, manager de programe, responsabil pentru România, Moldova și Grecia, ne conduce în culise.

Este, într-adevăr, un efort imens, care durează întreg anul. Deci, forumul următor îl începem chiar astăzi, cu momentul de maximă efervescență în perioada de vară. În primul rând ne căutăm parteneri. Programul Forumului este creat în proporție de 90% de partenerii noștri instituționali din mai toată Europa. Este o fereastră pentru Polonia, aici putem arăta ce am făcut în anii trecuți și vorbi despre viitor”.

Deputatul francez Frédéric Petit este unul dintre invitații tradiționali ai Forumului . Este și vorbitor de poloneză, a condus aici operațiunile mai multor companii, la mijlocul anilor 1990. Ce înseamnă pentru el Forumul de la Kryinica?

Este, într-un fel, un miracol. Și aceasta a fost de la început, din 1991, ideea fondatorului forumului, care îmi este prieten, de a-i face să vorbească pe oameni care se temeau să vorbească unii cu ceilalți. De exemplu, vechii comuniști cu oameni din Solidaritatea. Aceasta este, de fapt, originalitatea acestui Forum, toată lumea vine, nimeni nu boicotează Kryinica – că e de dreapta sau de stânga, că e anti sau pro. Sunt ucraineni și ruși, sunt membri ai partidului de guvernământ și ai opoziției, sunt oameni din Occident, ca mine și apărători ai credinței profunde. Toate acestea există și e un loc unde se poate discuta, foarte bine organizat”.

L-am întâlnit aici și pe expertul român în fiscalitate Gabriel Biriș. Și el este un obișnuit al Forumului. Am putea oare avea așa ceva și în România?

Sunt aici pentru a patra oară. Este o onoare să fii invitat la acest forum, dat fiind nivelul invitaților. Într-adevăr, este un consum de timp destul de mare, e destul de dificil de ajuns aici, dar valoarea adăugată este mare, mai ales pentru că oamenii pe care îi asculți te ajută să înțelegi încotro se îndreaptă regiunea și lumea. Evident că ar fi posibil așa ceva și la noi și încercări au fost. Dar un astfel de eveniment, fără implicarea directă a guvernului și a instituțiilor statului este imposibil. Ca să nu mai vorbim de faptul că aici este implicată mult și diplomația poloneză. Nu cred că un asemenea nivel de reprezentare este posibil fără implicarea guvernului în a trimite invitații și fără a cauționa practic un astfel de forum”.