Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Robert Mugabe, fostul dictator din Zimbabwe, a încetat din viață

mugabe.jpg

Robert Mugabe în 2018
Sursa imaginii: 
Reuters/Siphiwe Sibeko

Robert Mugabe, primul președinte din Zimbabwe după obținerea independenței țării, a încetat din viață vineri, la vârsta de 95 de ani, a anunțat familia acestuia, transmit BBC și Reuters.

Robert Mugabe a murit vineri, în Singapore, unde a fost de mai multe ori la tratatament în ultimii ani, a declarat pentru Reuters o sursă care cunoaștea situația fostului lider african.

Mugabe, considerat de mulți anliști politici drept ultimul prieten al lui Nicolae Ceaușescu, a fost înlăturat de la putere după o lovitură de stat militară în noiembrie 2017. El a fost premier al țării între 1980 și 1987, iar apoi, până în 2017, președinte.

Foto: Robert Mugabe și Nicolae Ceaușescu la București, 1979

Dictatura de 37 de ani a lui Mugabe a distrus moneda națională până la dispariție, țara s-a îndatorat masiv, iar populația este la un nivel extrem de sărăcie, cu o rată a șomajului de peste 80%.

Drumurile sunt dezastruoase, multe localități nu au electricitate, educația este la un nivel minim, iar îngrijirea medicală aproape că nu există. Speranța de viață este una dintre cele mai reduse din lume.

Robert Mugabe a fost o figură cheie în lupta pentru independență în Zimbabwe, în cadrul unui război de gherilă al localnicilor împotriva minorității albe care preluase controlul țării.

Când a fost ales premier în 1980, Mugabe a fost apreciat pentru abordarea pragmatică în privința rivalilor politici, inclusiv a minorității albe, dar și a economiei. În scurt timp însă, noul lider și-a arătat adevărata față.

Între 1983 și 1987, după izbucnirea unui conflict între cele două partide aflate la guvernare, mii sau zeci de mii de oameni au fost uciși de o unitate de elită a armatei, aflată direct sub conducerea lui Mugabe.

Conflictul intern a luat sfârșit în 1987, când partidul rival, ZAPU, a fuzionat cu partidul lui Mugabe, ZANU, pentru a forma ZANU-PF (Uniunea Națională Africană din Zimbabwe - Frontul Patriotic), care a devenit partidul stat.

La mijlocul anilor '90, Mugabe a început o campanie de redistribuire a pământului, în timpul căreia fermierii au fost alungați de pe terenuri de mulțimile înfuriate. Un declin economic ireversibil a urmat acestor măsuri.

Pe fondul unei opoziții crescânde, Mugane a întărit controlul și măsurile represive, fiind acuzat că este de fapt liderul unui regim militar.

În 2008, ZANU-PF a pierdut majoritatea parlamentară. Mugabe a fost însă învestit pentru un nou mandat, după ce rivalul său s-a retras, acuzând atacuri la adresa suporterilor săi.

În 2012, după ce o nouă constituție care limita puterile președintelui a fost votată, Mugabe a câștigat detașat un nou mandat. Opozantul său, Morgan Tsvangirai, a acuzat fraudarea scrutinului.

După 37 de ani petrecuți în fruntea statului, Mugabe a fost în cele din urmă oprit în 2017. Situația de criză a izbucnit după ce dictatorul, în vârstă de 93 de ani, l-a destituit pe vicepreședintele Emmerson Mnangagwa, pentru a preda puterea soției sale.