Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Femei în Afganistan: Omorâte cu pietre, alungate din școli și de la locurile de muncă (AFP)

femei_afganistan.jpg

Image source: 
AFP

Acordul istoric pe cale de a fi încheiat de SUA cu talibanii afgani, în baza căruia soldații americani ar urma să părăsească țara, lasă nerezolvată situația femeilor de aici, care vor trebui să se confrunte din nou cu metodele represive, specifice insurgenților. Talibanii spun că femeile vor fi tratate ”conform valorilor islamice”, dar de fapt ce înseamnă asta? Un reportaj realizat de AFP încearcă să explice:

Afganistanul este unul dintre cele mai ostile locuri în care o femeie poate trăi, dar, pentru un număr mic dintre femeile afgane, anumite libertăți, mai ales în privința educației și a dreptului de muncă, au început să fie acordate după îndepărtarea regimului taliban în 2001.

AFP a discutat cu câteva dintre aceste femei, care își mărturisesc temerile privind viitorul...

Suraya Pakzad (48 de ani), conduce o organizație umanitară care administrează mai multe adăposturi, centre de educare și training profesional situate în mai multe regiuni ale țării. Ea subliniază că, în ciuda progreselor din ultimii 17, lunile care urmează sunt extrem de îngrijorătoare.

”Nu știm ce au de gând talibanii cu noi, dar știm că talibanii nu se schimbă...”, spune ea reamintind zilele în care insurgenții erau la putere, când femeile erau frecvent bătute cu pietre până la moarte, excluse din școli și gonite din toate spațiile publice

”Pacea e bună ca să amuțească vocea armelor, dar frica poate amuți toate vocile”, spune Suraya, pe care revista Time a numit-o în 2009 ”una dintre cele mai influente voci din lume”

Zahra, de 24 de ani, nu acceptă să i se publice decât numele mic. Este artist și designer, dar spune că mereu s-a confruntat cu obstacole de mentalitate. ”În loc de încurajări am primit numai mustrări și amenințări... Nu cred că războiul se va sfârși, chiar dacă se încheie acest acord”

În cadrul negocierilor, talibanii spun mereu că femeile vor fi tratate ”conform valorilor islamice”, ceea ce este extrem de interpretabil.

Marghuba Safi, de 40 de ani conduce o afacere cu produse cosmetice. Are 20 de femei angajate, multe dintre ele aflate într-un program de recuperare din dependența de droguri. ”Mă bucur că va fi pace, asta visăm de mult, dar dacă talibanii vin la putere, femeile ca mine și ca angajatele mele nu vor mai putea lucra”, spune ea.