Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alianța USR PLUS: Evitarea guvernării, "o problemă de etică politică"

Dan Barna a fost ales președinte al USR pentru un nou mandat, cu 65.75% din voturi. A fost un scrutin intern online, organizat între 1 și 5 septembrie. ”Dan Barna a devenit președintele USR în octombrie 2017, în urma unui congres extraordinar. În ultimii doi ani, sub conducerea lui Dan Barna, partidul a avut o extindere accelerată și a ajuns la 16.000 de membri și peste 550 de filiale”, transmite partidul, într-un comunicat de presă. O victorie previzibilă și firească, comentează analistul politic Ion Bogdan Lefter. Formațiunea se va  consolida și, foarte probabil, va ajunge să absoarbă și partidul mai slab cotat condus de Dacian Cioloș, PLUS:

Ion Bogdan Lefter: USR e într- perioadă de așezare, de consolidare, de creștere. Domnul Barna avea în urmă circa 2 ani de conducere a partidului, un madat destul de scurt, desemnat și candidat la președinție al partidului. Era firesc să fie confirmat în funcție.

Reporter: Dumneavoastră vorbiți de o așezare în USR. E un partid care se așează, dar pare, totuși, că e presat de timp. Cât mai avem de așteptat până să vedem un  USR în varianta sa finală?

I.B.L: Nu există variantă finală. Orice partid are o evoluție permanentă. Și mari partide fac implozie și mici partide pot avea traictorii spectaculoase, creșteri peste noapte precum voinicii din basme. În acest moment, USR e în situația creșterii spectaculoase. A obținut un rezultat foarte bun la alegerile europarlamentare și își propune să meragă înainte păstrând discursul și atitudinea plină de aplomb. Iar domnul Barna a contribuit din plin la acest lucru. Cred că victoria sa de acum de la alegerile interne e firească. Ceea ce nu înseamnă că nu prețuiesc mult și prestația doamnei Cosette Chichirău, o altă voce remarcabilă a USR, de asemenea, o altă persoană bătăiaosă, care din interior a avut de propus un proiect alternativ de exprimat critici la anumite lucruri legate de prestația domnului Barna. E și o confirmare. Cred că și asta este sănătos să se întâmple. Faptul că în USR, cu toate datele pozitive pe care le-am descris, există tensiuni. E un partid care nu s-a clarificat ideologic, nu s-a poziționat. Refuză să se poziționeze ferm la stânga sau la dreapta sau să își construiască o identitate de centru mai coerentă.

Rep: Îm permit să vă adresez această întrebare. Presupun că dumneavoastră aveți un venit mediu sau peste medie?

I.B.L: Da, clasa de mijloc.

Rep: Nu ați vrea să știți cam cum v-ar putea impozita USR?

I.B.L: E adevărat, dar pe de o parte, acum suntem înaintea alegerilor prezidențiale. Pe de altă parte sigur că USR evită deocamdată, nu numai pentru că la europarlamentare sau la prezidențiale nu trebuie exploicate neapărat aceste lucruri care nu sunt vizate de alegerile cu acest profil, dar probabil amână să își exprime mai ferm opțiunile practice, concrete, cifrice legate de ficalitate și gestiunea economiei pentru că ambiguitate este, electoral vorbind, profitabilă. USR evită pentru a nu spori tensiunile interne și pentru a păstra o legătură cu un electorat care, deocamdată, l-a susținut energic, chiar exuberant și în slabă cunoștință de cauză. Există și un electorat foarte tânăr, ajuns proaspăt la majorat, fără experiență politică, fără să cunoască bine lucruri legate de funcționarea țării, dar care merg rapid, intuitiv către USR. Are de rezolvat o problemă în legătură cu electoratul mai imediată, anume contradicția dintre atitudinea foarte ofensivă la adresa actualei guvernări, pe care o proclamă și USR, dar și PNL un dezastru, dar spre deosebire de PNL, USR – PLUS declară, în același timp că nu dorește să preia guvernarea. Cred că este o problemă de etică politică cu posibile consecințe asupra susținerii electorale.

Rep: Și care cu siguranță va fi exploatată de către liberali. Plus e un avantaj pentru USR sau se conturează a fi, într-un viitor nu pre îndepărtat, o piatră de moară de care USR va trebui să se disperseze?

I.B.L: Nu se pune problema unei debarasări a unor de alții. Disproporția este surmontată de proeminența liderului Plus, a domnului Dacian Cioloș, care, până la urmă, chiar dacă acum domnul Dan Barna a preluat rolul de candidat prezidențial, este anunțat de USR – Plus în tandem cu domnul Barna. Domnul Cioloș este propunerea de prim ministru a acestei alianțe. Chiar dacă domnul Barna este acum candidat prezidențial, domnul Cioloș continuă să fie figura cea mai proeminentă a acestei agregări.

Rep: Încă este. Dumneavoastră vedeți cel mai probabil o fuziune între cele două partide într-un viitor mediu?

I.B.L: Într-acolo se îndreaptă lucrurile. Este, în primul rând, un proiect al conducerilor celor două formațiuni. În zona USR au existat, coborând puțintel în ierarhii și unele semne de nu neapărat ostilitate sau refuz tranșant, cât o dificultate de acceptare a ideii reprezentării paritare. În acest moment, în această alianță USR și Plus au organism de reprezentare paritar, în condițiile în care, așa cum am spus, USR are proporții considerabil mai mari.