Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Închisoare de la 3 luni la 10 ani pentru „antițigănism” (proiect de lege)

tigani.jpg

Image source: 
pixabay.com

Mai mulți parlamentari PSD și ai grupului minorităților naționale propun pedepse dure cu închisoarea și măsuri preventive, pentru combaterea „antițigănismului”. Proiectul legislative prevede, printre altele, pedepse cu închisoarea de la 3 luni la 10 ani. Inițiatorii susțin că legea pe care o propun este necesară pentru că doctrinele anti-rome nu au putut fi combătute prin actuala legislație. Propunerea a fost deja înregistrată la Senat, ca primă cameră sesizată.

Deși termenul constată o recunoaștere instituțională în creștere, nu există încă o înțelegere comună a naturii și implicațiilor sale. Antițigănismul este adesea folosit într-un sens restrâns pentru a indica atitudinea anti-romă sau exprimarea stereotipurilor negative în sfera publică sau discursul de ură. Cu toate acestea, antiţigănismul dă naștere unui spectru mult mai larg de expresii și practici discriminatorii, inclusiv multe manifestări implicite sau ascunse. Antiţigănismul nu se referă numai la ceea ce se spune, ci și la ceea ce se face și la ce nu se face. Pentru a recunoaște impactul său complet, o înțelegere mai precisă este crucială”, se arată în expunerea de motive. 

Ce se pedepsește și ce nu? 

„Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi, inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter antiţigănist, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup”, se mai arată în proiectul de lege depus de mai mulți deputați PSD și minorități.

 „(...) nu constituie infracțiune dacă vânzarea de simboluri atițigăniste este săvârșită în interesul artei sau științei, cercetării ori educației sau în scopul dezbaterii unor aspecte de interes public”.