Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Opțiunile Washingtonului în Hong Kong

hong_bun.jpg

Demonstranți purtând steaguri americane, în Hong Kong
Sursa imaginii: 
AFP via en.rfi.fr

Ciocnirile au izbucnit în Hong Kong, după ce mii de oameni au venit în fața consulatului SUA pentru a solicita sprijinul Washingtonului. Aceasta pune probleme politice destul de complicate, cred comentatorii.

După cum relatează site-ul revistei Time, ceea ce a început ca o demonstrație pașnică a degenerat la sfârșitul după-amiezii de duminică, când au izbucnit incendii și au început să fie ridicate baricade pe unele dintre cele mai importante bulevarde ale orașului.

South China Morning Post, ziar care apare la Hong Kong, scrie că mii de oameni s-au deplasat în districtul de afaceri al orașului, unde se află consulatul american, solicitând ajutor președintelui american Donald Trump.

Dar facțiunea radicală a incendiat intrarea într-o stație de metrou ceea ce a generat haosul.

Wall Street Journal estimează că solicitările privind o implicare directă a Statelor Unite reprezintă un test pentru administrația Trump, care se află în mijlocul unor discuții comerciale dificile cu Beijingul.

Președintele nu a susținut inițial mișcarea pro-democrație din Hong Kong, dar în ultimele săptămâni, el l-a îndemnat pe liderul chinez Xi Jinping să se întâlnească cu protestatarii. De asemenea, a legat problema de un posibil acord comercial și l-a avertizat pe liderul chinez că nu e bine să folosească violența pentru a potoli tulburările.

Și, după cum consideră Washington Post, cei care cer un răspuns mai puternic al guvernului american spun că Washingtonul are mai multe opțiuni, inclusiv modificarea Legii privind politica față de Hong Kong, într-un mod care ar limita interacțiunea guvernamentală și ar modifica relația economică a Statelor Unite cu Hong Kong.

 
Opțiunile Washingtonului în Hong Kong (audio)