Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mélenchon denunță politizarea justiției, în timp ce procesul său se apropie

melenchon.jpg

Jean-Luc Mélenchon, liderul formațiunii de stânga Franța Nesupusă
Sursa imaginii: 
Reuters/Stephane Mahe

Jean-Luc Mélenchon, liderul formațiunii de stânga Franța Nesupusă, semnează o scrisoare împreună cu fostul președinte brazilian Lula da Silva - acum condamnat - pentru a denunța „procesele politice”, relatează presa franceză.

După cum scrie Le Nouvel Observateur, printre cei 200 de semnatari se numără foștii președinți brazilian și ecuadorian Lula da Silva, respectiv Rafael Correa sau liderul partidului spaniol Podemos, Pablo Iglesias.

„Un prag a fost trecut” odată cu „instrumentalizarea justiției pentru a elimina concurenții politici”, consideră ei, în această scrisoare publicată în Franța de „Le Journal du Dimanche”.

Semnatarii citează cazul lui Lula, închis din aprilie 2018 și condamnat în apel la doisprezece ani de închisoare pentru corupție, al avocatului egiptean Massoum Marzouk, al oponentului camerunez Maurice Kamto și, de asemenea, al lui Jean-Luc Mélenchon în Franța.

Într-adevăr, procesul lui Mélenchon se apropie, reamintește Le Nouvel Observateur.

El a făcut obiectul unei percheziții la 16 octombrie 2018 ca parte a investigației preliminare privind acuzațiile referitoare la crearea de locuri de muncă fictive în Parlamentul European. Jean-Luc Mélenchon a depus o plângere pentru „denunț calomnios” în acest dosar ca și în cazul conturilor campaniei sale prezidențiale din 2017.