Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bruxelles: Ursula von der Leyen lasă toată greutatea pe umerii Parlamentului European

p040986-164985.jpg

uvl
Ursula von der Leyen se bazeaza pe problemele interne ale Parlamentului European pentru validarea listei
Sursa imaginii: 
Wikimedia Commons

Echipa Ursulei von der Leyen este în fine cunoscută, ea a fost anunțată oficial în această dimineață la Bruxelles. Lista este echilibrată din toate punctele de vedere, dar îi lipsește ceva: profesionalismul. 

Ursula von der Leyen a promis că jumătate din echipa sa va fi compusă din femei și acesta este cazul. 

Pe listă se găsesc deputatele europene Rovana Plumb (controversată și cu potențiale probleme la examenul din Parlamentul European) și Sylvie Goulard (un alt membru al echipei care ar putea pica examenul) și necunoscute cum este Kadri Simson sau Dubravka Suika. Alături de ele, sunt actuale membre ale executivului ca Margrethe Vestager și Vera Jourova. 

Acest amestec de politicieni europeni confirmați și de nume controversate sau nebănuite riscă să explodeze la audierile care încep la sfârșitul lunii. Înainte de a trece de acest examen, lista lui von der Leyen este pur teoretică. 

Femeile ies deci la numărătoare. Bărbații, cealaltă jumătate (nu neapărat mai bună) a echipei prezintă o imagine la fel de inegală. Rămân în executivul de la Bruxelles și Frans Timmermans și Johannes Hahn și Phil Hogan și Valdis Dombrovskis. 

Dar lor li se alătura belgianul „bun la toate” Didier Reynders, un politician iscusit și destul de abil, dar ridiculizat prin goana sa perpetuă după un post internațional sau măcar unul european. 

Polonezul Janusz Wojciechovski are probleme cu OLAF. Italianul Paolo Gentiloni este un peste prea mare pentru ape atât de mici. Candidatul Ungariei este controversat. 

Von der Leyen a jucat simplu. Nu a refuzat niciun nume, de asta se va îngriji Parlamentul European care s-ar putea bloca în propriile-i afaceri interne. 

Cine respinge un social-democrat, trebuie să știe că va fi atunci respins și un creștin democrat. 

La mijloc, Renew Europe (care are cinci comisari în această listă și nu toți recomandabili) nu se află în poziție de forță.

Si astfel se formează un executiv la Bruxelles pentru următorii cinci ani, el împacă toate familiile politice și toate preocupările sociale la modă, dar nu răspunde criteriului competentei. 

Iar marți, 10 septembrie, Ursula von der Leyen va anunța atribuirea portofoliilor pentru fiecare dintre candidați. România obține transporturile.