Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Exclusiv France24: Edward Snowden despre supravegherea globală

snowden.png

Image source: 
France24

Într-un video-interviu acordat în exclusivitate postului TV France24 Edward Snowden, fost angajat al serviciilor de spionaj americane, a vorbit, din Rusia, acolo unde se află în exil, despre sistemul global de supraveghere a populației.

 

 

”Legile în Statele Unite, dar și în alte țări ale lumii, au fost modificate atfel încât supravegherea populației să aibă un fundament legal”, spune el în interviul acordat jurnalistei Valériane Gauthier.

”Guvernul continuă să spioneze practic pe oricine vrea, la o scară extrem de mare. Diferența este acum că judecătorii sunt mai puțin implicați în procesul acesta. E un progres, dar bineînțeles că nu e suficient”.

Snowden mărturisește că, deși nu se așteaptă să beneficieze de un proces corect în Statele Unite, simte că opinia publică îi devine favorabilă.

”E o evoluție treptată...vedem oameni obișnuiți care încep să înțeleagă și care chiar dacă nu mă simpatizează pe mine personal, își dau seama că e mai bine să știm cu toții ceea ce guvernul face și încearcă să țină secret. Acțiunile mele nu pun în pericol viețile oamenilor, ci dimpotrivă, salvează vieți”, spune el.

”Toată lumea știe acum că companii precum Facebook, Google, încearcă să influențeze nu doar societățile noastre, ci viețile personale, cumpărăturile pe care le facem, absolut tot, cu foarte multă atenție, cu o abordare extrem de personală...”

”În ce privește comunicarea prin internet, criptarea mesajului nu este totul. E ca pe o autostradă, camionul este blindat, nu vezi ce e înăuntru, dar vezi de unde pleacă și unde ajunge. Wattsup, care e gestionat de Facebook, devine din ce în ce mai agresiv cu viața privată a clienților săi...”

”Guvernul știe totul despre mine, știe că nu sunt spion rus, nu sunt spion chinez, știe că nu sunt decât ceea ce spun că sunt...”

Snowden spune că nu mai are dezvăluiri noi de făcut și că și-a distrus arhiva de informații atunci când a trebuit să plece din Hong Kong.