Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gabriel Zetea, PSD: Nu există astăzi o alternativă la guvernarea PSD. Probabil vom merge pe restructurarea Guvernului

gabriel_zetea.jpg

Vicepreședintele PSD Gabriel Zetea crede că o guvernare mai suplă, cu un număr mai mic de ministere, este o măsură care poate să îmbunătățească activitatea Guvernului României.
Vicepreședintele PSD Gabriel Zetea crede că o guvernare mai suplă, cu un număr mai mic de ministere, este o măsură care poate să îmbunătățească activitatea Guvernului României.
Image source: 
Facebook/Gabriel-Valer Zetea

O guvernare mai suplă, cu mai puține ministere, ar fi benefică pentru România, crede vicepreședintele PSD Gabriel Zetea. El spune că probabil Executivul va opta pentru varianta restructurării, de la 29 la 19 ministere. Nu se știe pe câte voturi se poate baza PSD în Parlament la votul de săptămâna viitoare, dar partidul de guvernământ încearcă să obțină o susținere cât mai largă, mai ales că, deocamdată, nu există o alternativă credibilă, adaugă vicepreședintele PSD Gabriel Zetea.

Gabriel Zetea: E bine că se încearcă deblocarea situației. Este noul mesaj pe care îl dă Partidul Social Democrat, că nu ne cramponăm de prevederi constituționale, de prevederi legale și încercăm, de bun-simț, să deblocăm situația și să mergem în continuare cu măsuri concrete luate de către guvernare. O guvernare mai suplă, cu un număr mai mic de ministere, poate pe modelul Comisiei Europene sau al cabinetelor occidentale, este o măsură care poate să îmbunătățească activitatea Guvernului României. Până la urmă, aceasta este viziunea prim-ministrului. Așteptăm și noi să vedem o propunere concretă. Nu s-a discutat efectiv care sunt ministerele care vor fi restructurate. Dar, până la urmă, cred că aceasta va fi soluția pe care Partidul Social Democrat o va alege. Până la urmă, trebuie să mergem în Parlament fie într-o variantă, fie în cealaltă. Guvernul trebuie să fie confirmat acolo, astfel încât să putem să continuăm o guvernare care până acum a produs rezultate. Din punctul meu de vedere, astăzi nu există o alternativă la guvernarea PSD formată din partidele de opoziție. E destul de complicat să îl vedem pe Președintele Klaus Iohannis stând la masă cu vreo nouă formațiuni politice în Parlamentul României pentru a crea o contrapondere la Partidul Social Democrat.

 

"Nu e cazul ca PSD să dețină atât de multe poziții importante în statul român"

 

Reporter: Domnule Zetea, în condițiile în care astăzi urmează să fie ales un nou președinte al Senatului, de ce merge Partidul Social Democrat pe mâna lui Teodor Meleșcanu? De ce nu alege un candidat propriu?

Gabriel Zetea: De exemplu, eu am fost împotriva alegerii unui candidat la Partidului Social Democrat în funcția de președinte al Senatului. Nu e cazul ca Partidul Social Democrat să dețină atât de multe poziții importante în statul român. Nu avem o singură majoritate de 50% + 1 în Parlamentul României, ca atare, nici toate aceste funcții nu trebuie deținute de către PSD. Este nevoie de mai mulți aliați. E nevoie să partajăm puterea și cu alte forțe politice care au alte viziuni. Așa e normal. Așa este într-o democrație. Și aici, în județul Maramureș, al cărui președinte de organizație județeană a PSD sunt, am exclus această posibilitate a PSD de a avea de unul singur toată puterea. De exemplu, chiar dacă am fi avut majoritate astfel încât să obținem mai multe funcții la nivelul Consiliului județean, chiar în campania electorală din 2016 am spus că dacă eu voi obține votul maramureșenilor pentru a fi președinte de consiliu județean, cele două funcții de vicepreședinți vor fi date către alte partide, indiferent de posibilitatea PSD de a forma singur o majoritate. Cred că acest lucru este bun pentru democrație.

Reporter: Dar domnul Meleșcanu, pe care vi-l doriți aliat, este, totuși, dezavuat de ALDE în ultima perioadă.

Gabriel Zetea: E și normal să fie așa. Funcția de președinte al Senatului a fost deținută de către Călin Popescu Tăriceanu. Ei au hotărât să iasă de la guvernare, să nu mai aibă o colaborare cu Partidul Social Democrat. De accea, conducerea executivă a ALDE este normal să dezavueze aceste gesturi ale mai multor membrii ALDE, care își doresc să rămână în continuare alături de guvernare.

 

"Nimic nu este sigur în privința voturilor pentru validarea restructurării"

 

Reporter: Practic, dumneavoastră îl susțineți pe domnul Meleșcanu la șefia Senatului în speranța că mai mulți membrii ALDE vor susține restructurarea Guvernului săptămâna viitoare în Parlament.

Gabriel Zetea: Evident că se întâmplă acest lucru. E și normal.

Reporter: Pe câte voturi mizați?

Gabriel Zetea: Nu știu, pe cât mai multe. Așa cum v-am spus, e nevoie în continuare de o guvernare coerentă în România.

Reporter: Sunteți sigur că veți reuși să obțineți voturile necesare săptămâna viitoare pentru validare?

Gabriel Zetea: Nimic nu este sigur, dar am încredere că parlamentarii României, aproape toți cei care ocupă fotolii în Parlamentul României, atât în Camera Deputaților, cât și în Senat, vor gândi pragmatic și nu politic.

Vicepreședintele PSD Gabriel Zetea